Igazából csak egy pastry sör van a 2021-es kedvenceink között. Ami meglepő. De ha úgy vesszük, az is, hogy van még itt egy saison, két alternatív erjesztéssel készülő sör, egy fekete IPA, egy wit, egy pils és két egészen rendhagyó bolondéria is. Lássuk a tíz legjobbat!
Nincsen túlzottan könnyű dolga annak, aki ilyen listákat szeretne állítani. Kiválasztani tízet az egész éves sörtermésből, amikor tényleg páratlan főzetek születtek, nagy vállalkozás. De soha ne kelljen ennél kellemetlenebb feladatban részt venni!
Lássuk a Beerporn.hu, teljesen szubjektív „best of 2021” listáját! Arra nyilván nem vállalkoznánk, hogy az alábbiakat további sorrendbe rendezzük, szóval menjünk szépen az ABC szerint!
First Craft Beer: Season of the Phoenix
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ez a sör még február végén jelent meg. Egy saisonról van szó, amibe szedret és ribizlit tettek. És nem is történhetett volna vele csodálatosabb dolog. Frissen kiváló, málnaszörp színű volt, fanyar ízeket ígérő piros bogyós illatokat ontott magából. Komoly testű sör, kadarkás vibrálással és búzás-élesztős testtel. Komplex, 11 százalékos alkoholtartalmú, szóval nem játék, mégis a sok gyümölcs miatt könnyen fogyasztható kiválóság. Le a kalappal!
Hoptop Brewery: Witness
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Bizony vannak olyanok, akik szeretik a kamillateát, mert valamiért nem a megfázásokra, meg a rettenetes arcüreggyulladás-űző törölközős-inhalálós szeánszokra emlékezteti őket. Mi is ebbe a táborba tartozunk, szóval nekünk nagyon bejött a Witness, amely egy belga búzasör, amit ha kinyitsz, egyből belefejelsz egy nagy kosár szárított kamillavirágba! Ennek oka egyszerű: a keserű narancshéj és a koriander mellé egy jó adag kamilla is ment bele. Ezt írtuk róla, és most is így érezzük: „Ez a sör egy virágos rét, amin nagyon jó szaladni!”
Invitro Brewing: Myrkwood
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Jó, itt van némi elfogultság, mert a fekete IPA elég nagy közönségkedvenc nálunk. Hát kell vagányabb sör egy komlóhangsúlyos, tökös, feketénél? Hogyha a kemény rockot sörként kellene megmutatni, akkor ez a stílus lenne az igazi megoldás. Az Invitro Myrkwood nevű black IPA-ja pedig kívül-belül állat módon sikerült!
MA Artisan Ales: Tisza
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ábrahám Máté saját projektje a MA Artisan Ales, annak pedig első saját tétele volt a Tisza Red Wine Barrel Aged Wild Ale. Egy merlot hordóban érlelt, vadélesztőkkel készült sör, igen limitált palackszámmal. Fanyar, mustos, elsőre meglepően inkább fehérboros illatok jellemzik. Ahogy nyílik, előkerül a szilva, a szőlő, a nyári alma és egy kis avar. Szép hordóhasználat, a kissé húzó savakkal együtt nagyon kerek és letisztult összhatás, amiben a háttérben marad a fa. Rendkívüli, komolyan. Kár, hogy elfogyott!
Monyo/Mad Scientist/Hoptop/Horizont: Főzdepark Farewell
Abból az apropóból született ez a szuperkollab, hogy a Monyo Brewing elhagyta a Főzdeparkot. A koncepció az volt, hogy mind a négy a főzde ajánlott a Főzdepark Farewellbe egy összetevőt. A stílus pedig a Pastry Sour Ale lett, málnával, citrommal, tonkababbal és vajas keksszel. Kóstoláskor a cseresznyés-málnás illatok jönnek előbb, a savanyúsága pedig nagyon barátságos fokon áll. A többi összetevő is ott figyel benne fűszerek és textúra formájában. Méltó lezárása a Főzdepark klasszikus felállásának!
One Beer Cserri Kók
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Elég kemény, hogy ez a sör idekerült. A One Beer gegje mégis valamivel kiharcolta magának a jogot, hogy benne legyen a top10-ben. Pedig a Cherry Coke rettenetes ital, miért lenne jobb, ha sörként születik újjá?
Nos, meginni belőle egy egész dobozzal komoly kihívás, viszont a teljesen beteg koncepció megvalósítása annyira jól sikerült, hogy itt a helye! Jóval sötétebb, mint a kóla, nagyon meggyes illat, elképesztően tartalmas aromatika, karamell, és megint csak meggy jellemzi. Jobb hely lenne a világ, ha a Cherry Coke sör lenne, na.
SØRT: Gourmet Stories 002
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Lilahagymalekváros sör.
Mondd ki háromszor egymás után, röhögés nélkül!
A dobozban egy borostyán ale van, kandiscukorral, lilahagymalekvárral, szegfűszeggel, csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, tonkababbal és citrommal. Bakker, és mégis jó! Az illata olyan, mint egy jó hamburgeré, és annyira visszafogottan hagymás, amennyire engedi a fűszereket érvényesülni. Ha nem nyomják az ember kezébe, akkor csak a dili és a magas fokú gasztronómiai kíváncsiság vihet rá valakit, hogy megkóstolja, pedig érdemes. De frankón!
Szent András Sörfőzde: Gamma.07
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Na, legyen itt valami normális sör is, ne csak az elborultak! A Teszt András sorozatból már került ki néhány minden várakozást felülmúló sör, idén pedig az egyik legjobb a Gamma.07 volt, egy hidegkomlózott pils. Klasszikus alapanyagokból, a hidegkomlózás varázspálcájával kanyarított, kiváló láger, ami nagyszerűen herbális, kellemesen kesernyés és jobban csúszik, mint a szappanos hal – mondtuk róla, amikor megjelent. Ma sem tudnánk ezt szebben megfogalmazni.
Uradalmi Sörmanufaktúra: Barrel Aged D8
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az Uradalmi Sörmanufaktúra D8 nevű baltic portere nem véletlenül nyert már pár érmet. Egy nem különösebben közönségkedvenc stílus egyik legszebb, nemzetközi szinten is figyelemreméltó hazai példája. A Kraft Sörfesztiválon pedog mutattak belőle egy olyan változatot, ami a szekszárdi Mészáros Pincészet vörösboros hordójában érlelődött. Az a helyzet, hogy ritkán találkozni Magyarországon ilyen jól sikerült hordóhasználattal. Erre a sörre nem ráült a hordó, hanem kiegészíti az italt, elegáns fekete gyümölcsös, fás jegyeket ad hozzá. Minden ízében tökéletes!
Wild Creatures: Cuvée 2019
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A végén pedig itt egy kakukktojás, mert a Wild Creatures nem magyar, hanem cseh sörfőzde, méghozzá a Morva borvidék szívében. Pár tételüket a CEBC konferencián volt szerencsénk megkóstolni, és semmi túlzás nincsen abban, hogy elsőre levettek minket a lábunkról. Nulla kompromisszummal készülő, csehországi lambicokról van szó, különböző szőlőfajtákkal kombinálva, mindenféle hordókban érlelve. Az egyik legérdekesebb a Cuvée 2019 volt, de bármelyik tételükről elmondható, hogy felejthetetlen!