Cikk megosztása
Az utóbbi évtizedben rendre indultak az újabb és újabb kis sörfőzdék Csehországban is, ám az előző évben csak 35 új üzem nyílt meg. Állami támogatás nélkül pedig nehéz helyzetbe kerülnek a cégek.
A cseh söriparon is nagyon súlyos nyomot hagyott a koronavírus-járvány: a hónapokra bezárt vendéglők megrendeléseinek elmaradása súlyos csapást mért a hagyományos kiskereskedelemben kevésbé jelen lévő kézműves sörökre. 2020-ban csak 35 sörfőzde kezdett működni, és az sem biztos, hogy ezek átvészelik majd a válságot – írja a Napi.hu.
Az alapanyagok és a szállítás is megdrágult és Michal Voldrich, a Cseh-Morva Sörfőzők Szövetségének vezetője szerint a kis cégek szaporodásának tízéves tendenciája ér véget.
A cseh piacon számos vendéglőben lehet kapni helyi kisüzemi sört, olyanokban, ahol korábban csak nagy márkákat lehetett megvenni, és elszaporodtak a sörbárok is.
A kis főzdék Csehországban évente csak tízezer hektoliter sört állíthatnak elő, de piaci trendeket indítanak az újításaikkal. Az egyik ilyen divat a 2000-es évek elején búzasörök megjelenése volt, majd ezt követően az ízesített sörök jöttek, az elmúlt fél évtized pedig az ale-ek időszakát hozta – mondta Michal Voldrich.