Cikk megosztása
Egysejtű gombák, amelyek a malátából, komlóból és vízből készült sörlevet sörré erjesztik. Évezredek óta használják sörkészítésre, ám csak a XVII. században jöttek rá, hogy létezik. Vagyis az élesztő felfedezése és tudatos használata előtt minden sör spontán erjedéssel, vadélesztőkkel készült, amelyek a sörfőzde környékén voltak megtalálhatóak.
Ma már több mint 1500 különböző élesztőfajt különít el a tudomány, de csak egyet használnak ezek közül sörfőzéshez. Ez a Saccharomyces cerevisiae.
Az élesztő gombái tápanyagnak használják a sörlében található szénhidrátokat és cukrokat, melyek „elfogyasztása” során széndioxidot és alkoholt termelnek. Ezen kívül felelősek egy csomó melléktermék, így az észterek előállításáért is. Utóbbiak olyan kémiai elemek, amelyek nagyban befolyásolják az elkészült sör ízét.