Cikk megosztása
A Reketye Sörfőzde és a Kinga Kamrája sajtműhely közös sör- és sajt kóstolót tartott a Jónásban, ahol bebizonyosodott, a sajtok nem csak a borokkal működnek nagyszerűen!
A söröknek ugyanúgy megvan a létjogosultsága arra, hogy megfelelő sajttal párosítva komplex, izgalmas ízélményt nyújtsanak – akárcsak a borok. Ennek a bebizonyítása, vagy inkább újbóli demonstrálása volt a célja Hafner Kinga és Reketye Zoltán kóstolóval egybe között előadásának, és a közben elfogyasztott 6-6 sörnek-sajtnak.
Étvágygerjesztőként, az Őrségre jellemző tökmagolajjal készült sajtkrém indította az estet, házi kenyéren, melynek lágysága meghozta a kedvet az első sajt-sör kombinációhoz. De közvetlen a kóstolás előtt megtudtuk, hogy a sajtokat szobahőmérsékleten a legjobb fogyasztani, valamint érdemes – a legmegfelelőbb ízélmény eléréséhez – a sajtra inni a sört, nem pedig fordítva.
Ennek tudatában vágtunk neki az első párosnak mely lilahagymás gomolya volt Session lagerrel. A lilahagymás gomolya enyhén sós-édeskés ízéhez jól passzolt a szintén édeskés, kekszes ízű láger, mely kiemelte a sajt édesebb jegyeit. Közben olyan érdekességek kerültek szóba, mint a láger sör eredete, és nevének jelentése, vagy egy érdekes adat: 1 kg sajt elkészítéséhez 10 l tejre van szükség.
Következő párosítás a gomolyából készülő, de különböző formákra gyúrt, füstölt sajt, vagyis a parenyica, és hozzá a Wheat Beer, azaz búzasör volt. Ebben az esetben a parenyica erőteljesen füstös íze szerintem kissé elnyomta a búzasör lágy, édeskés-virágos, banános ízét, így az nehezen tudott érvényesülni.
A harmadik duót a gouda sajt, némi alma, valamint a Dark Lager alkotta. Ezt a sajtot Kingáék ún. Flora Danica kultúrával oltják be, ugyanakkor savó alatt préselik, amitől kevésbé tömör, mint az igazi gouda. A Dark Lager a felhasznált pörkölt malátának köszönhetően kávés, pörköltes jegyekkel rendelkezik, enyhén kesernyés lecsengéssel. Ez a párosítás igen érdekes volt, hiszen a sajt mellett jól megmaradt a sör kávés jellege, viszont a keserű utóíz eltompult, és helyette inkább édeskés érzés maradt meg, melyet az alma megspékelt egy izgalmas savanyúsággal.
Aztán jött a kakukktojás: füstölt sonka és Brown Ale. Sehol a sajt… A sonka füstös-sós ízéhez mindenesetre jól passzolt ez a karamellás, enyhén csokis ízű édeskés sör, melytől a hús lágy, édeskésebb ízt kapott.
Utolsóként megkóstoltuk a camembert és a Starry Night porter párost, amelyek esetén a camembert lágy folyós állagát, édeskés ízét jól kiegészítette a porter csokis íze, nagyszerűen jól harmonizáltak. De lehetett zserbót is kóstolni hozzá (amelynek receptjét a kóstolójegy hátoldalán meg is kaptuk), nos a porterrel kiegészülve hibátlan desszertet alkottak.
Összességében az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy bemutassa, mennyire ott a helye a különleges söröknek a hozzájuk megfelelően kiválasztott sajtok mellett. Reméljük sok hasonlóhoz lesz még szerencsénk!