Nézd, milyen változatosak a láger sörök!

Írta: BeerPorn.hu

2019-06-24 | 19:31 Magazin

Fotó: Nationalpost.com

Itt az ideje elfelejteni, hogy a láger sörök csak unalmas tucattermékek lehetnek! A láger újból menő az USA-ban is, és ez leginkább azoknak a tradicionális európai lágerfajtáknak köszönhető, amelyek hazája itt van a környéken. Ismerd meg jobban, milyen változatosak tudnak lenni az elsőerjesztésű sörök!

A sörforradalom sztárjai egyértelműen a felsőerjesztésű sörök. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen épp az uniformizált és a végletekig lebutított lágerek voltak azok, amelyeket meguntak a sörfogyasztók, és ezeket váltották fel az ale-ek. Az igazán tuti lágereket a legjobb kis főzdéknél egészen a közelmúltig hiába kerestük, nagyon kevés olyan magyar kisüzemi láger volt elérhető az elmúlt években, amelyek tudták hozni az állandó minőséget, és valóban világszínvonalú sörök voltak. Ám ez is változik, a top magyar főzdék is elkezdtek a lágerekben is gondolkodni, hiszen ez a sörstílus is nagyon változatos tud lenni.

Az élesztőn múlik minden

A felső- és alsóerjesztésű sörök közötti alapvető különbség az élesztőtörzs. Vagyis az, hogy melyik sör, milyen típusú élesztővel készül. A felsőerjesztésűek élesztője az ún. Saccharomyces cerevisiae. Ez 15-25°C-on dolgozik, és tökre észteres aromákat hagy benne a sörben, ezzel igen gyümölcsös ízjegyek alakulhatnak ki, amelyeket később a különböző aromakomlók használatával tovább lehet fokozni.

Az alsóerjesztésű, tehát a láger sörök az ún. Saccharomyces carlsbergensis törzzsel erjednek. Ezek viszonylag alacsony hőmérsékleten dolgoznak – 5-10°C-on. Kevesebb mellékterméket termelnek, mint az ale élesztők, így tisztább söröket eredményeznek, amelyekben a maláta és a komló mutatkozik meg elsősorban.

Ha már újra egyre többen választják ezeket a söröket, nézzünk néhány jól ismert láger típust! Ehhez a BJCP (Beer Judge Certification Program) kézikönyvét, annak is az Első Magyar Házisörfőző Egyesület által készített, magyar fordítását hívjuk segítségül.

Prémium amerikai ászok

Na, ez a Heineken, a Beck’s, a Stella Artois ésatöbbi. Enyhe malátaillat jellemzi ezeket, csakúgy, mint a komlóillat, amely szintén csekély. Szalma- vagy aranysárgák, könnyű testűek, jellemzően sok szén-dioxiddal.

Pilzeni

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

1842-ben készítették először, Pilsenben. Szép, malátás karakterű, a Saaz komló és a lágy, pilzeni víz telt profilt mutat. Nagyon tiszta sör, fehér hab, aranysárga szín jellemzi. A példák mindegyike itthon is jól ismert: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen, stb.

Müncheni világos (Munich Helles)

Ezt a sört 1895-ben főzte először a Spaten sörfőzőmestere, Münchenben, a pilzeni sörökre válaszul. Ám ezek jóval malátásabbak, illetve kevésbé komlóhangsúlyosak, mint a cseh társaik. Tiszta, krémes, fehér hab jellemzi őket, és elegéns, közepesen sárga-aranysárga a színük. Gondolj a Paulaner Premium Lagerre vagy a Spaten Premium Lagerre.

Bécsi ászok (Vienna Lager)

Az egyik legjobb sztorival rendelkező sörtípus: Dreher Antal fejlesztette ki, ám majdnem eltűnt a töreténelem süllyesztőjében, a mexikói bevándorló sörfőzőknek köszönhető, hogy megmenekült. A bécsi maláta dominál benne, utóíze viszont kellemesen száraz. Itthon a legismertebb példája talán a Szent András Sörfőzde Óaranya.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Oktoberfest

Jellemzően tavasszal főzött sör, amelyet a nyári időszakban hűvös pincékben tároltak. Igen malátás, lágy, elegáns ízvilágú sör, nem túl édes, inkább krémes. Itthon minden évben megfőzik többek között Csepelen (Rizmajer Märzen), az Oktoberfesten pedig ott vannak a klasszikus verziói: Paulaner Oktoberfest, Hofbräu Oktoberfest, Spaten Oktoberfest, stb.

Müncheni barna

Barna ászok, amely igen malátás, ennek köszönhetően rendkívül összetett ízvilágú sör, gyakran kenyérhéjra emlékeztető jegyekkel. Itthon talán a Paulaneré a legismertebb.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Hagyományos bak sör

Észak-Németországból, Einbeck városából származik. Fő összetevői a müncheni és bécsi maláták. Erős ízek jellemzik, és hiába barna sörrel azonosítja a köz, létezik világos is belőle. Tiszta sör, krémes, tartós habbal, gazdag, gyakran enyhén karamellás ízekkel. Lehet benne pici alkoholos édesség is, de igazán édesnek nem szabad(na) lennie. Legismertebb magyar példái a Szent András Fekete vagy a Dreher Bak.


Apropó, hogyha érdekel, melyek a világ legfontosabb sörtípusai, miből készülnek a leghíresebb sörök, elmélyednél a sörgasztronómiában és profivá válnál a sörkóstolásban, a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamát neked találták ki! Kattints a részletekért!