Nem bírjuk elfelejteni a fekete fokhagymát

Írta: BeerPorn.hu

2019-06-25 | 12:33 Magazin

Már, ahogy kinéz, nagyon vagány: fokhagyma, feketében? Mi lehet metálabb dolog ennél? A koreaiak a mai napig gyógyszerként tekintenek rá, miközben szépen csendesen beférkőzött a csúcsgasztróba.

A fekete fokhagymát úgy készítik, hogy a sima fokhagymát beállított hő- és páratartalom mellett öregítik. Egészen konkrétan 80 °C fokon fermentálják, hetekig. Az eredmény pedig sokkal jobban hasonlít a medvecukorra, vagy az aszalt szilvára, mint a fokhagymára – mindez annak köszönhető, hogy az öregítés közben végbemegy az ún. Maillard-reakció, egy olyan kémiai folyamat, amely új ízeket állít elő.

A fekete fokhagymát simán el lehet eszegetni magában, de jól áll leveseknek, a majonéznek, de salátáknak is, sőt, a Távol-Keleten csokit is ízesítenek vele.

Hogyha sört kéne válaszunk hozzá, testes, gyümölcsös állna jól neki, szóval egy belga tripel méltó párja lenne. A Piac Éjszakája rendezvényen, ahol a közönség megismerkedhetett a termékkel, sört nem kaptunk hozzá, de egy avokádóból, retekcsírából, friss paradicsomból, pálmaszívből és persze fekete fokhagymából álló saláta formájában láttuk, hogy bármiféle dresszing nélkül is brutálisan ízgazdag kombináció érhető el.

A fekete fokhagyma megtalálható speciális fűszer- és élelmiszerboltokban, fantasztikus cucc, próbáljátok ki!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,