Cikk megosztása
Itt az ideje elfelejteni, hogy a láger sörök csak unalmas tucattermékek lehetnek! A láger újból menő az USA-ban is, és ez leginkább azoknak a tradicionális európai lágerfajtáknak köszönhető, amelyek hazája itt van a környéken. Ismerd meg jobban, milyen változatosak tudnak lenni az elsőerjesztésű sörök!
A sörforradalom sztárjai egyértelműen a felsőerjesztésű sörök. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen épp az uniformizált és a végletekig lebutított lágerek voltak azok, amelyeket meguntak a sörfogyasztók, és ezeket váltották fel az ale-ek. Az igazán tuti lágereket a legjobb kis főzdéknél egészen a közelmúltig hiába kerestük, nagyon kevés olyan magyar kisüzemi láger volt elérhető az elmúlt években, amelyek tudták hozni az állandó minőséget, és valóban világszínvonalú sörök voltak. Ám ez is változik, a top magyar főzdék is elkezdtek a lágerekben is gondolkodni, hiszen ez a sörstílus is nagyon változatos tud lenni.
Az élesztőn múlik minden
A felső- és alsóerjesztésű sörök közötti alapvető különbség az élesztőtörzs. Vagyis az, hogy melyik sör, milyen típusú élesztővel készül. A felsőerjesztésűek élesztője az ún. Saccharomyces cerevisiae. Ez 15-25°C-on dolgozik, és tökre észteres aromákat hagy benne a sörben, ezzel igen gyümölcsös ízjegyek alakulhatnak ki, amelyeket később a különböző aromakomlók használatával tovább lehet fokozni.
Az alsóerjesztésű, tehát a láger sörök az ún. Saccharomyces carlsbergensis törzzsel erjednek. Ezek viszonylag alacsony hőmérsékleten dolgoznak – 5-10°C-on. Kevesebb mellékterméket termelnek, mint az ale élesztők, így tisztább söröket eredményeznek, amelyekben a maláta és a komló mutatkozik meg elsősorban.
Ha már újra egyre többen választják ezeket a söröket, nézzünk néhány jól ismert láger típust! Ehhez a BJCP (Beer Judge Certification Program) kézikönyvét, annak is az Első Magyar Házisörfőző Egyesület által készített, magyar fordítását hívjuk segítségül.
Prémium amerikai ászok
Na, ez a Heineken, a Beck’s, a Stella Artois ésatöbbi. Enyhe malátaillat jellemzi ezeket, csakúgy, mint a komlóillat, amely szintén csekély. Szalma- vagy aranysárgák, könnyű testűek, jellemzően sok szén-dioxiddal.
Pilzeni
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1842-ben készítették először, Pilsenben. Szép, malátás karakterű, a Saaz komló és a lágy, pilzeni víz telt profilt mutat. Nagyon tiszta sör, fehér hab, aranysárga szín jellemzi. A példák mindegyike itthon is jól ismert: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen, stb.
Müncheni világos (Munich Helles)
Ezt a sört 1895-ben főzte először a Spaten sörfőzőmestere, Münchenben, a pilzeni sörökre válaszul. Ám ezek jóval malátásabbak, illetve kevésbé komlóhangsúlyosak, mint a cseh társaik. Tiszta, krémes, fehér hab jellemzi őket, és elegéns, közepesen sárga-aranysárga a színük. Gondolj a Paulaner Premium Lagerre vagy a Spaten Premium Lagerre.
Bécsi ászok (Vienna Lager)
Az egyik legjobb sztorival rendelkező sörtípus: Dreher Antal fejlesztette ki, ám majdnem eltűnt a töreténelem süllyesztőjében, a mexikói bevándorló sörfőzőknek köszönhető, hogy megmenekült. A bécsi maláta dominál benne, utóíze viszont kellemesen száraz. Itthon a legismertebb példája talán a Szent András Sörfőzde Óaranya.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Oktoberfest
Jellemzően tavasszal főzött sör, amelyet a nyári időszakban hűvös pincékben tároltak. Igen malátás, lágy, elegáns ízvilágú sör, nem túl édes, inkább krémes. Itthon minden évben megfőzik többek között Csepelen (Rizmajer Märzen), az Oktoberfesten pedig ott vannak a klasszikus verziói: Paulaner Oktoberfest, Hofbräu Oktoberfest, Spaten Oktoberfest, stb.
Müncheni barna
Barna ászok, amely igen malátás, ennek köszönhetően rendkívül összetett ízvilágú sör, gyakran kenyérhéjra emlékeztető jegyekkel. Itthon talán a Paulaneré a legismertebb.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hagyományos bak sör
Észak-Németországból, Einbeck városából származik. Fő összetevői a müncheni és bécsi maláták. Erős ízek jellemzik, és hiába barna sörrel azonosítja a köz, létezik világos is belőle. Tiszta sör, krémes, tartós habbal, gazdag, gyakran enyhén karamellás ízekkel. Lehet benne pici alkoholos édesség is, de igazán édesnek nem szabad(na) lennie. Legismertebb magyar példái a Szent András Fekete vagy a Dreher Bak.
Apropó, hogyha érdekel, melyek a világ legfontosabb sörtípusai, miből készülnek a leghíresebb sörök, elmélyednél a sörgasztronómiában és profivá válnál a sörkóstolásban, a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamát neked találták ki! Kattints a részletekért!