fbpx

Néhány hét, és szüretelik a magyar komlót

Írta: BeerPorn.hu

2019-08-23 | 06:07 Hírek

Fotó: Flickr/Oregon State University

Várhatóan szeptember közepén lesz a szüret az ország két legjelentősebb, szüretképes komlóföldjén, a harmadikon pedig idén még nem szedik le a termést. Körkapcsolás: Jászapáti, Vál és Kastélyosdombó a vonalban.

Magyarországon a rendszerváltást követően fokozatosan elhalt az azelőtt államilag pörgetni próbált komlótermesztés, főként a megjelenő olcsó, és kiváló minőségű import komlók miatt, részben pedig azért, mert az itthon termesztett fajták felett eljárt az idő.

Jelenleg kettő olyan komlóföldről tudunk, amelyekről kereskedelmi forgalomban lévő sörökbe került komló. Az egyik Jászapátiban található, a Yeast Side Sörfőzde kezelésében. Lados Péter, a főzde egyik tulajdonosa a Beerporn.hu-nak elmondta, a növények szépen fejlődnek annak ellenére, hogy az idén nyáron nagyon meleg volt a komlónövény számára. Vannak olyan fajták, amelyek jobban bírják a hőséget, de öntözésre mindenképpen szükség van. Náluk Chinook, Centennial, Aurora, Celeila, Spalter, Spalter select, Smaragd, Cascade, Willamette és Hallertau fajátákat termesztenek, 500 négyzetméteres területen. A szüret szeptember közepén várható.

A Váli Uradalomban, az Uradalmi Sörmanufaktúra gondoskodik arról a 70 tő komlóról, amely náluk található. Vígh Dávid, az Uradalmi Sörmanufaktúra tulajdonosa arról tájékoztatott, hogy az idén tavasszal Válra telepített öntözőrendszer meghozta a kívánt eredményt. „Minden eddiginél több komlótobozt látunk a töveken. Ha szeptember közepéig elemi csapás nem éri az ültetvényt, akkor 2019 a rekordtermés éve lehet” – fogalmazott.

Náluk egyébként Cascade, Centennial, Chinook, Northern Brewer, Magnum és Bácskai fajtákkal foglalkoznak. Nem céljuk sem a bővítés, sem a fajtaválaszték szélesítése, de nyitottak a különleges magyar fajták előtt.

Fotó: Peakpx.com

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának területén egy hektáron ültettek el kb. 2500 fő komlót tavaly ősszel, a Heineken Hungária és a Yeast Side Sörfőzde segítségével. Az ültetvény szépen fejlődik – tudtuk meg a Heineken Hungáriától, ám annak érdekében, hogy igazán meg tudjanak erősödni a tövek, a „szűztermés” szüretelésére idén még nem kerül sor.