Mutatunk négy sör-étel párt a Dining Guide életműdíjas Bíró Lajostól

Írta: BeerPorn.hu

2019-02-28 | 06:03 Magazin

Sörös marhanyak pereccelFebruár 25-én, hétfőn este tartották a Dining Guide Év Étterme díjátadó gálát. A rendezvényen idén második alkalommal adtak át életműdíjat, amelyet Bíró Lajos kapott, akinek pont egy csomó köze volt a rendezvény sör-étel párjaihoz. Lássuk hát ezeket!

Bíró Lajos (Bock Bisztró, Vendéglő a Kisbíróhoz, Buja Disznók) négy ételt talált ki, négy különböző karakterű sörhöz – amelyeket természetesen együtt kóstolhattak a vendégek hétfőn este.

Előételnek rögtön kissé szokatlan cuccot kínáltak, sztracsatellát, búzasörös emulzióval, pirított vargányával és Hoegaarden búzasörrel. Az elsőre simán pohárdesszertre hasonlító fogás önmagában nem mondható érdekesnek, nagyjából a vargánya uralkodik benne, de a sörrel együtt kóstolva már nagyszerűen működik a páros: nem csak a sör és a sztracsatella krémessége, hanem a textúrák is jól elvannak egymás mellett.

Jól muzsikált együtt a pereccel kínált, sörös marhanyak is, amelyhez édes gyökérzöldségek és sörhab is járt. Ennek a Leffe blonde volt a párja, és leszámítva, hogy tök fölöslegesen volt épp kétszer akkora adag, mint amire szükség lett volna, egyértelműen a legjobb kombináció volt, amit az édes szójás pác dobott fel leginkább.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A másik főétel a Stella Artois-val kísért tanyasi csirke tekercs volt, libamájjal, sörös krémmártással és vietnámi zöldség tekerccsel, egy nagyjából vadashoz hasonlító szószban. Itt a libamáj vélhetően utólag került a fogásba – tök feleslegesen, hiszen a távolkeleti zöldség- és a csirketekercs, a gyökérzöldségekkel, mustárral és sörrel készített mártással már önmagában sok volt, a libamáj meg úgy került be a csirke és a zöldségtekercs közé, mint valami hamburgerhús a zsemlébe. A Stella Artois ráadásul nem mondható karakán ízvilágú italnak, szóval kb. el is tűnt mellette.

Tanyasi csirke tekercs volt, libamájjal, sörös krémmártással

A desszertnek kínált, vanília fagyis barna sör sabayon viszont zseniális volt. A javasolt sörpár hozzá a Leffe dark volt, amiből az ételbe is került – megmutatva, hogy ez a műfaj korántsem csak a pezsgővel vagy a borral működik jól.

A Várkert Bazárban tartott eseményen kiderült, hogy a Stand, Széll Tamás és Szulló Szabina vendéglője kapta az év étterme díjat. Az év ifjú séftehetsége Farkas Richárd (Pajta), az év séfje Sárközi Ákos (Borkonyha, Textúra) lett. Az összes díjazottat itt találod.