Mit igyunk a libához?

Írta: BeerPorn.hu

2016-11-11 | 07:42 Magazin

Fotó: Bigoven.com

Fotó: Bigoven.com

November 11. Márton napja, amikor a hagyomány szerint befejeződnek a mezőgazdasági munkák és hamarosan kezdődik az advent. Erre a napra tele van a kalendárium népszokásokkal. Rögtön ott van például az „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” mondás, és ha már libát ettek, jósoltak is a mellcsontjából: ha az barna és rövid volt, akkor sáros, ha hosszú és fehér, akkor havas télre következtettek.

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, és szerencsére pont ekkorra már le lehet vágni a tömött libát. Így kerülnek elő a libafogások, kiváltképp a libasült, amihez a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Vagy sörrel, hiszen az is remekül illik hozzá.

A régiek úgy tartották, hogy ezen a napon a minél több ivással több és több erőt és egészséget töltenek magukba. A libasülthöz pedig előszeretettel ajánlják a dubbel söröket. Ezek az apátsági sörök jellegzetes barnás színűek, gazdag, földes, aszalt gyümölcsös ízeik pedig remekül párosíthatóak a gyümölcsös mártásokkal kínált libasülthöz. De hasonlóan jó választás lehet egy duplabak is, hiszen ott is sok esetben jönnek elő a szép karamellás ízek, valamint a szilva és a füge.