Cikk megosztása
A Malter Beerstroban megrendezett, a Monarchia gasztrotörténetét bemutató programsorozat immáron második állomásán visszautaztunk az időben a 19. századi Csehországba, hogy betekintést nyerjünk a cseh sörkultúra és konyhaművészet múltjába.
Az első előadáson a közönség Katona Csaba és Paksa Rudolf tolmácsolásában megismerhette Ausztria gasztronómiájának történetét. Ez alkalommal pedig Fazekas Csaba kalauzolta el az közönséget az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása alatt élt cseh emberek mindennapjaiba.
A Monarchia részeként Magyarországgal ellentétben Csehország iparosodása erős tempóban zajlott a 19. században, melynek hatására a gyárakban dolgozó emberek fokozatosan beköltöztek a városokba. A hosszú munkaórákat követően a munkásoknak szükségük volt egy olyan kulturális színtérre, ahol kikapcsolódhatnak és önfeledten beszélgethetnek egymással. Ez a színtér pedig nem más volt, mint a kocsma, vagy, ahogy a csehek hívják: hospoda.
Az emberek a kocsmába nem lerészegedni jártak, hanem társas életet élni, így a sör összehozta az embereket. Azért, hogy a sörökből több is lecsússzon, fontos, hogy ne üres gyomorra fogyassza az ember. Ezért a kocsmakultúra részévé vált a hidegkonyha, így a jellegzetes cseh sörkorcsolyák, mint például a pácolt hermelín sajt, vagy az utopenec (melynek jelentése „vízbefúlt”) a kocsmák elmaradhatatlan kellékeivé váltak. Ugyanakkor a melegkonyha leginkább húsból készült ételei is – amik nem a kalóriaszegénységükről ismeretesek – bizony megkövetelik egy-két korsó sör elfogyasztását. Ezekhez az ételekhez a leggyakrabban felszolgált köret a knédli, amelynek népszerű és egyben egyszerű formái zsemléből vagy burgonyából készülnek.
De akkor most tényleg a csehek találták fel a knédlit? Sajnos erre a kérdésre nem lehet választ adni. Ugyanis Csehország területén nagy számban éltek németajkú emberek is, ezért a német és a cseh kultúra hatással volt egymásra. Az viszont bizonyos, hogy a csehek számára igen kedvelt köretként szolgál például a szaftos gulás, vagy a párolt káposztával felszolgált sertéshús mellé.
Az előbbi szaftos vonalat követte az előadás alatt a menü, amely nem meglepő módon knédlivel felszolgált, omlósra sült marhapofa volt, ami gombával, savanyú uborkával és lilahagymával tálalva szuper kombinációnak bizonyult. A vacsorát a Kvasar lager sör kísérte, ami édes ízélményt nyújtott a készítése során hozzáadott méznek köszönhetően. A sör elfogyasztása előtt, természetesen csehül elhangzott a „Na zdraví!”, magyarul „egészségedre!” felkiáltás.
Szereted a hasonló történelmi csemegéket? Kíváncsi vagy a lengyel gasztronómiára? Akkor ott a helyed jövő szerdán a Malter Beerstroban, hiszen az előadássorozat Lengyelországgal folytatódik tovább. És azért, hogy ne csak a tudásszomjad oltsd, a sörvacsora keretében a menü egy tál pirog, melyet egy korsó Hekkelberg Fux vörös sörrel öblíthetsz majd le.
szöveg és fotó: Szente László