Cikk megosztása
A járványügyi korlátozások, a zárva lévő sörözők és elmaradó rendezvények miatt a sörfőzdékben rengeteg olyan sör áll a tartályokban, amelyektől sajnos meg kell szabadulnia a készítőknek. Franciaországban a kisüzemeknél ez kb. 10 millió liter, de itthon is több főzde keresi a megoldást.
Leginkább a nagyüzemi sörfőzdéknél figyelhető meg, hogy a téli hónapokban jelenős készleteket halmoznak fel a tavaszi-nyári szezonra. Azoknak a gyáraknak a portfóliójában lévő sörtípusok többnyire lehetővé teszik a nagyobb raktárkészlet fenntartását, de – nyilván más nagyságrendben – megfigyelhető a kisüzemeknél is hasonló működés.
Így volt ez 2019. végén, 2020. elején is, a sörfőzdék készültek a szezonra, ami viszont nem indulhatott el a koronavírus miatt. Több olyan főzdével is beszéltünk, amelyek igyekeznek különféle megoldásokat találni a tartályaikban lévő, hosszabb ideig nem tárolható sörök valamiféle hasznosítására. Az alsóerjesztésű sörök nem érlelhető változatai néhány hónapig, a felsőerjesztésűek mindössze néhány hétig tárolhatók minőségromlás nélkül. És akkor még nem beszéltünk az olyan, csak frissen élvezhető fajtákról, mint a mondjuk a NEIPA. A hasznosításra kézenfekvő megoldásnak tűnik a sörpárlat, de arra pedig elég csekély a piaci igény, illetve egy-egy, nagyon jól sikerült, különleges sört érthető módon sajnál lepárolni a sörfőző. Ami pedig ennél is rosszabb – és sajnos hallottunk példát rá – az a sörök kiöntése, jobb esetben annak érdekében, hogy a tartályokat más, hosszabb érlelésű sörök foglalhassák el.
Ez jelenleg sajnos nemzetközi jelenség, az AFP jelentése szerint Franciaországban körülbelül 10 millió liter sört kell kiönteniük a kisüzemi főzdéknek, a HVG pedig arról írt korábban, hogy az angol puboknak nagyjából 50 millió korsó sörtől kell megszabadulniuk.