Cikk megosztása
Egy modern sörfőzde egyik legfontosabb ismérve, hogy rettenetesen sokat tesz azért, hogy minél sterilebb körülmények között készítse a termékeit. Ez a jó minőség és az eltarthatóság záloga. A járvány miatt mindenhol plusz biztonsági intézkedéseket vezettek be, de ezek korántsem csak a sörről szólnak.
Az újhullámos sörfőzdék által bevezetett újdonságok között a korábban példátlanul magas főzdehigiénia volt az egyik alapvető dolog. Ez az alapfeltétele annak, hogy minden, a főzdéből kijövő sör fertőzésmentes legyen, vagyis a lehető legjobb állapotban jusson el a fogyasztóhoz. A magas szintű higiéniai követelmények teszik lehetővé, hogy egy sör például ne romoljon meg, hanem – hogyha érlelésre alkalmas fajtáról van szó – akár évekig tudjon fejlődni a palackban.
A craft főzdékben a higiéniai intézkedések alapvetően a sör megóvása érdekében vannak érvényben, ám a ránk törő koronavírus járvány újabb, még szigorúbb eljárásokat követelt a sörfőzdéktől – és ezekre leginkább a személyzet megóvása érdekében van szükség.
A főzdékben bevezetett intézkedések így jelenleg alapvetően az emberi interakciót befolyásolják, hiszen a sörökkel való érintkezés egy-egy modern üzemben mondhatni minimális. A főzdében alapvetően teljesen zárt rendszerben készülnek a sörök, vagyis a komlóforralástól a kiszerelésig nem érintkezik semmilyen módon a személyzet a termékkel – mondta el a Beerporn.hu kérdésére Németh Antal, a Monyo Brewing alapítója.
A Maglódi úti üzemben a dolgozók számára eddig is kötelező higiéniás követelményeket úgy szigorították, hogy a minimálisan szükségesre csökkentették a dolgozók közötti interakciót, nincsen kézfogás, illetve az egyébként is fertőtlenítő hatású kézmosókat fokozott gyakorisággal használják, emellett pedig alkoholos fertőtlenítőket is bevetnek.
A sörök kiszerelésénél és a már palackozott termékek csomagolásánál a munkatársak kesztyűt és maszkot viselnek, illetve szintén kesztyűben és maszkban történik a házhozszállítás is. A Monyonál mindenki otthonról végzi a munkáját, aki nem a termelésben dolgozik, és arra kérik a kollégákat, hogy szabadidejükben is tényleg tartsák be a kijárási korlátozásokat.
A kisüzemi sörfőzdék nagy része a sör házhozszállításával, illetve a webshopok felpörgetésével igyekszik behozni valamennyit a vendéglátás leállása miatt kieső bevételekből. Információink szerint több sörfőzde webshopja is korábban sosem látott forgalmat bonyolított az elmúlt napokban. Támogasd te is a sörfőzdéket azzal, hogy magyar sört rendelsz!