A sörforradalom legsikeresebb sörtípusának hollywoodi filmbe illő történetét sokan ismerik, de azt kevesen tudják, hogy hol nevezték először így ezt a különös sörtípust, illetve, hogy miről szól egy jó IPA.
Magazin
A keleti, fűszeres ételek mellé hagyományosan jól működnek az IPA-k és a világos lágerek. Utóbbiak segítenek leöblíteni az ízkavalkádot, utóbbiak egyes típusai pedig nagyszerűen ki tudják egészíteni azt. Most, hogy itt a szezon, nézzük, mit kezd az IPA a lecsóval.
2016 óta dolgoznak azon Pannonhalmán, hogy újra sör készüljön az apátságban. A júliusban megnyílt apátsági főzde megnyitóján pedig már kóstolható volt az első pannonhalmai sör, a Blonde.
Csak egy apró csavar, amellyel még élvezetesebbé tehetjük a kovászos uborkát: adjunk hozzá sört! A nyár úgyis kovászos uborka szezonja, és miért ne turbózhatnánk fel valami szokatlannal? Így a sokadik adag sem válik unalmassá.
Bár Debrecen nem a söreiről híres, egyre több helyen lehet itt is minőségi, kisüzemi söröket kapni. Így akár a Campus Fesztiválra, akár a Virágkarneválra, vagy csak strandolni látogatunk Debrecenbe, érdemes képben lenni azzal, hol és mit ihatunk. Miskolc után most Debrecen legmenőbb sörlelőhelyeit mutatjuk be nektek, hogy megkönnyítsük a választást, ha erre jártok.
Az F9 TV európai szemmel egészen szokatlan tartalmakkal nyomul a Youtubeon. A meglepően változatos témákban publikáló tévébe időnként egy-egy gasztro tartalom is befér. Mint például ez itt, ahol ez a két srác csirke masalát készít, sörrel. Vagyis csak az egyikük készíti, a másik trollkodni jelenik meg néha. Bámulatos!
A jónéhány éve futó balatoni levendulafétisnek köszönhetően ruhásszekrény-illatosító, kis levendulás párnát jócskán meghaladó termékek kerülnek piacra. A levendulaszörp, a levendula fagyi, és levendulás csoki mellett egy ideje a levendulás sör sem újkeletű. A legújabb mégis teljesen más, mint az eddigiek.
Nagyszerű, ahogyan látszólag magára talált a sörpiac – legalábbis ami az újonnan megjelenő sörök számát illeti, csaknem ott vagyunk, ahol tavaly ilyenkor. Júniusban bőven lehetett válogatni az újdonságok között.
Sokan kissé idegenkednek a füstölt/füstös söröktől, hiszen elsőre valóban igen szokatlan, ahogy a füst átveszi az uralmat az ízeken és illatokon. Nem is mondhatóak ezek a sörök a legfrissítőbb nyári italoknak, de van egy hozzávaló, amely minden nyáresti grillezést, föstös sör kompatibilis gasztronómiai élménnyé tehet.
Tudtad, hogy a klasszikus búzasörök ősei már sok száz évvel ezelőtt kifejlődtek? Európában már a középkorban ismertek voltak a különféle búzasörök, és ott volt közöttük a belga wit, a bajor búza és a berliner weisse elődje is.