A rocheforti az egyik legrégebbi olyan apátság, amelyben sört is főznek, de nem volt ez mindig így. A történelem viharai alaposan megcibálták a monostort, ahol az Achel-ból érkező szerzetesek segítségével tudott csak újra indulni a sörkészítés, de akadt egy komoly konkurens is.

Az 1794-ben alapított kolostorban 1836-ban kezdtek el sört főzni. Nem nagyon reklámozzák magukat, és a bevételeik nagy része is egyenesen Rómába megy. Ismerd meg Westmalle apátsági sörfőzdéjét!

Abban egyetérthetünk, hogy jelenleg a komplett vendéglátás a sörcsap rosszabbik végén sorakozik. Változik-e bármi a szektorban, ha egyszer végre a járvány már nem lesz a mindennapjaink része?

Az elmúlt napokban kétféle forralt sör is bekerült a Mad Scientist márkasöröző/éttermében, a Madhouseban kérhető finomságok közé. A mézsör és a stout alapon készülő forralt sörök egy egészen új műfajt hoztak Budapestre.

Második podcastünkben Bukovinszky Bélával, a Szt. András Sörfőzde egyik tulajdonosával és Mátyus Tamás, valamint Kiss Máté házisörfőzőkkel beszélgettünk a közelmúltban megjelent Teszt András szériáról, illetve a magyar sörállapotokról.

A Soproni Óvatos Duhaj Hopláger az immár nyolctagú Óvatos Duhaj család vadonatúj tagja. A sör receptjét egy házisörfőző fejlesztette, aki utána végig kísérte, hogyan készült el az ő 20 literre kigondolt útmutatásai alapján az első 2 ezer hektoliter. Cserjés Lászlóval beszélgettünk.

Paradicsom és malátaecet a két legfontosabb összetevője a HP Brown szósznak, ami olyan alapvető cucc a szigetországban, mint nálunk mondjuk a tejföl. Mutatunk egy receptet, amiben nagyon fontos szerepet kap, és amelyhez szuperül megy majd egy nagy pohár ale!

Ők mutatták be a trappista márkát a nagyvilágnak. Jelenleg négy sört és négyféle sajtot készítenek, és a termékeik harmadát külföldön adják el. Sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra, elsőként jöjjön a Chimay!

2021-ben is folytatjuk havi sörajánlónkat, amelyben az elmúlt hetek legtutibb magyar újdonságaiból szemezgetünk. Ezúttal a Monyo Constellations sorozatának új tagja, a Fehér Nyúl Hellgája, a Reketye Medusa és a Hedon Winter Charlie kerül terítékre.

Országos ismertségre akkor tettek szert, amikor kiderült, hogy náluk, egy kis fertőrákosi sörfőzdében fejlesztette a Heineken a Soproni Óvatos Duhaj APA receptjét. A Krois Brewery alapítói ma is főállás mellett működtetik a sörfőzdéjüket.

Bezárt vendéglátóhelyek és kijárási tilalom. Ha találkozni szeretnénk a barátainkkal, akkor maradnak a szabadtéri összejövetelek, akkor is, ha történetesen mondjuk hűvös van. Tippek és trükkök szabadtéri sörözéshez – vagyis mit kerülj el mindenképpen!

Minden trappista sör apátsági, de nem minden apátsági trappista - valahogy így lehetne összefoglalni, hogyan oszlanak meg a trappistának mondható és a „sima” kolostorokban előállított termékek. De mitől lehet egy sör igazán trappista? Sorozatunk első részében ennek jártunk utána.