fbpx

Luxusérzet, kortyonként – asztalt gyümölcsös jegyek a sörben

Írta: BeerPorn.hu

2023-01-12 | 11:27 Magazin

Belga ale, dubbel, barley wine – csak néhány azok közül a sörtípusok közül, amelyekben gyakran bukkannak fel aszalt gyümölcsökre emlékeztető ízek és illatok. De vajon hogyan kerülnek ezek oda?

Fotó: Pxhere.com

Végigsorolni, hogy mely típusú sörökben találkozhatunk asztalt gyümölcsökre hasonlító jegyekkel, szinte lehetetlen, annyiféle italban köszönnek vissza, és annyi oka van a felbukkanásuknak. Azt kideríteni viszont, hogy melyekben nem érdemes ilyesmit keresni, talán eggyel könnyebb feladat.

A szárított gyümölcsök jó esetben kevéssé jellemzőek a frissebb fogyasztásra szánt sörökben, és az alsóerjesztésű típusokban, hiszen a lágereket épp azért szeretjük, mert üdítő, tiszta és frissítő ízűek. Ebbe a képletbe pedig nehezebben illeszthető be az asztalt szilva vagy alma aromája, még akkor is, hogyha néhány komlófajta hozzáadhat a sörhöz asztalt gyümölcsös jegyeket, ám ezek használata lágerek esetében nem jellemző.

Szóval, ha a szárított gyümölcsök elegáns és koncentrált aromáit keressük, jobban tesszük, ha a felsőerjesztésű sörök között matatunk. Az ale-ekben munkálkodó Saccharomyces cerevisiae élesztőtörzs 15-24°C fokon dolgozik, emiatt pedig jóval több, aromákért felelős észter keletkezik az erjedés során. Ezek a vegyületek a láger sörök esetében jóval alacsonyabb mennyiségben jönnek létre, majd az ászkolás alatt el is bomlanak, ezért hangsúlyosabb a gyümölcsös jegyeknél a komló és a malátaíz az alsóerjesztésű sörökben.

No, de túl egyszerű lenne a képlet kivételek nélkül! A baksörök vagy a balti porter láger élesztővel készülő sörtípusok, mégis igencsak jellemző rájuk az asztalt gyümölcsök jelenléte az aromaprofilban. Ezek a sörök magas szárazanyag- és alkoholtartalommal rendelkeznek, és a kezdetektől sötét malátákkal készülnek, mindezek együtt gondoskodnak az általunk jelenleg keresett aromák mellett a csokis, süteményes ízvilágról is.

Amikkel biztosra mehetsz!

A fentiekből szépen kirajzolódik a képlet: a markáns, lehetőleg az átlagosnál magasabb alkoholtartalmú, elsősorban felsőerjesztésű sörök hozzák megbízhatóan az aszalt gyümölcsök aromáit.

Ezeknek a készítésénél a sörfőzők nem friss, kirobbanóan gyümölcsös tételeket szeretnének alkotni, ezért úgy választják meg a felhasznált élesztőt és a malátaprofilt, hogy ennek megfelelő legyen. A komlók fertőtlenítő hatását kihasználva pedig inkább az ital stabilitására, illetve a gazdagon malátás ízvilág ellensúlyozására törekednek, vagyis ebben az esetben nem kap meghatározó szerepet az aromakomlózás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Az elegáns, aszalványokra jellemző ízvilágról tehát elsősorban az élesztő és a maláták tehetnek, valamint az érlelés, amely során ezek gyakran terciel aromaként alakulnak ki. Ilyen söröket pedig legkönnyebben a belga ale-ek, a komolyabb stoutok, illetve búza- és árpaborok között találhatsz!

Ha a magyar felhozatalból szeretnél válogatni, számos remek sör hordozza magában az aszalt meggy, alma, szilva, vagy akár a datolya és a füge zamatát! A Szent András Sörfőzde búzabakja, a Fehér Nyúl árpabora vagy a Vaskakas Sörfőzde belga dubbele egyarlánt jó választás!