fbpx
Idestova harminc éve határozza meg Ózd és Észak-Magyarország kisüzemi söréletét a Bolyki Serház, amelynek vendéglátóhelye ez idő alatt – a Covid járvány időszakát leszámítva – sosem volt két napnál hosszabb ideig bezárva. Megnéztük, az ózdi sörök nem csak helyben működnek!

Komlószüret idején mindenképp a frisskomlós sör a legnagyszerűbb dolog, de korántsem csak kedvenc italunk ízesíthető komlóval! A növényt a népi gyógyászat is kedveli, sőt számos ételnek is a komló a főszereplője.

Nagyjából 6 millió ember fogyaszt el kb. 7 millió liter sört két hét alatt, miközben megesznek több mint félmillió csirkét, és megsütnek száznál is több ökröt. Ez az Oktoberfest, amely két év szünet után szombaton újra elkezdődik.

A sörben található cukrok nagyon jól jönnek, ha sütni szeretnénk valamit, akár csak simán burgonyát. A ropogós, sörös burgonya sütésekor azonban van egy nagyon fontos dolog, amiről nem szabad megfeledkezni!

Magyarországon kétségtelen, hogy a legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben értékesített sajt a trappista, amely egyes hírek szerint a teljes magyar sajtforgalom 70 százalékát adja. De van valami köze a trappista szerzetesekhez és azok söreihez?

Lezajlott az első Rum Show a WhiskyNet szervezésében a Societé Budapest rendezvényközpontban, mi pedig meglátogattuk, mert kíváncsiak voltunk, mi vár ránk a távoli karibi és latin világban, messze a kommersz tengerész szeszesitalok világán túl.

A világ egyik legnagyobb sörös rendezvénye sokak számára lehet vonzó, de a hatalmas tömeget nem mindenki szereti. Nekik is „találta ki” az Erdinger a Herbstfestet. Élménybeszámoló egyenesen Erdingből!

Nagyszerű lehetőség ez barkácsoló kedvű olvasóinknak! Ha lemaradtál a Balatoni Sörkalauz nyomtatott verziójáról, nyomtass magadnak sajátot!

Augusztus 30-án kezdődik a Belvárosi Sörfesztivál, amely ezúttal is Budapesten, a Szabadság téren, többszázféle sörrel várja a látogatókat. A fesztivál költségeiről, a szervezés hátteréről és a kísérőprogramokkal kapcsolatban is mindent megkérdeztük Kurucz Dániel főszervezőtől. És itt a teljes kiállítói lista is!

A kisüzemi sörfőzés nagyon fiatal iparág Magyarországon, így a legtöbb sörfőzde még nem tudott pénzügyi tartalékokat felhalmozni. Nyereség nélkül hamar be kell zárni, az árak növekednek, a profit pedig csökken.

Vigyázni kell ezzel a nyárral is, mert mire észrevesszük, hogy benne járunk, lassan már kifelé megyünk belőle! Hagyományosan a június az egyik legerősebb sörös hónap azt évben, szóval volt miből csemegézni az elmúlt hetekben. Íme, néhány kedvencünk!

A One Beer idén is megrendezte az Extrém Sörversenyt, amely csak külső szemlélőként vicces, belülről nézve igenis vannak nehéz pillanatai! Az a helyzet ugyanis, hogy ha nem elég extrém, azért nem jut tovább a nevezett tétel, ha pedig túl extrém, akkor nehezen fogyasztható, ergo nehezen eladható, és ezek miatt hasal el. A jó megoldás valahol középtájon van, de vajon hol lehet a középtáj egy olyan mezőnyben, amiben medvehagymás-spenótos bajor búza, pho leves ízű