Komlótermesztés: egymást erősítik a negatív folyamatok

Írta: BeerPorn.hu

2022-08-01 | 09:45 Hírek

A komlótermesztésre szánt terület folyamatosan növekszik a Földön, de a piacon túlkínálat van. A komlóval foglalkozó cégeknek pedig ez így egyre kevésbé komfortos.

A világ komlóterülete 2021-ben immár nyolcadik egymást követő évben nőtt. Most 62 886 hektár. A legtöbb ebből az USA-ban van (25 200 ha), a második Németország (20 600 ha), majd Csehország jön (kb. 5000 ha). Az USA és Németország így együtt a világ komlóterületének 73 százalékát adja, és ezekből az országokból származik a világ 2021-es komlómennyiségének összesen 77 százaléka.

Mindez a BarthHaas 2021/2022-es jelentéséből derül ki. Ahogy az is, hogy az alfasav tartalom folyamatosan növekszik. Az alfasav határozza meg az aromák erőteljességét és a keserűséget. Sok termelő az alfasav mértékének függvényében határozza meg a komló árát. 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is rekodrmagas volt a betakarított komlók alfasav tartalma. A 2021-es, 10,8 százalékos alfasavtartalom pedig ismét új rekordot jelentett. Az újabb és újabb, aromakomló fajták dúskálnak az alfasavban – ezekből az adatokból is jól látható tehát ezeknek amerikai és Németországbéli terjedése.

Ugyanakkor a 2021-es, átlag feletti terméshozamok tovább fokozzák a túlkínálatot a piacon. Mindezek miatt a termelők és a sörfőzdék közötti szerződések egyre rövidebb határidőkkel köttetnek, a komlókészletek pedig gyarapodnak.

Ezen kívül az energiaárak emelkedése nagy terhet ró a komlótermelésre és –feldolgozásra is. A termelési költségek növekedése és a túltermelés pedig veszélyes kombináció – olvasható a Craft Brewing Business oldalán.

2013 és 2021 között a világ komlóterülete 16 640 hektárral (36 százalékkal) nőtt. Nyolc év növekedés után a világ komlóterülete a 2022-es termésévben nagyjából 62 530 hektár lesz, így kb. 360 hektárral alacsonyabb, mint 2021-ben.