A klímaváltozás miatt előtérbe kerül az őszi árpa

Írta: BeerPorn.hu

2017-10-25 | 07:02 Hírek

Árpát a trópusoktól a sarkkörig termelnek, de az éghajlatváltozás miatt világszerte északabbra tolódik a termesztés területe, itthon pedig egyre inkább az őszi betakarítás a megbízhatóbb.

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás hatására az éves csapadék mennyisége elsősorban nem jelentős mértékben csökken, hanem csak eloszlása változik. Leginkább a téli hónapokban számíthatunk rá, a nyarak pedig egyre szárazabbaknak ígérkeznek.

Az árpa – hasonlóan más kalászos növényekhez – ha a növekedése során nem kap elég vizet, jelentősen romlik a szemek minősége. A fentiekből logikusan következik, hogy ha minden így megy tovább, a tavaszi árpa lassacskán visszaszorul az őszivel szemben, utóbbinak pedig az aratási időszaka változhat meg.

Ha a szárazság miatt az árpaszemek kisebbek lesznek, több kell majd egységnyi sör előállításhoz, és ez a 24.hu cikke szerint dráguláshoz vezethet.

Az árpához hasonlóan a komlót is egyre inkább világcégektől veszik a nagy gyártók, amelyek igyekeznek a klímaváltozás hatásait azzal csökkenteni, illetve a termés folyamatos minőségét fenntartani, hogy hatalmas területeken termelik a növényeket, így ha valahol gyengébb a termés, azt egy más terület jobb alapanyagával elegyítve állandó minőség tartható fenn.

A portál megkérdezte a három legnagyobb magyar sörgyárat, akik egybehangzóan állították, hogy nincsen baj itthon az árpa minőségével, de a hazai sörgyártásban egyre inkább előretör az őszi árpa, a jövőben pedig a termőterületek északra tolódásával kell számolni.