Cikk megosztása
Árpát a trópusoktól a sarkkörig termelnek, de az éghajlatváltozás miatt világszerte északabbra tolódik a termesztés területe, itthon pedig egyre inkább az őszi betakarítás a megbízhatóbb.
Az előrejelzések szerint a klímaváltozás hatására az éves csapadék mennyisége elsősorban nem jelentős mértékben csökken, hanem csak eloszlása változik. Leginkább a téli hónapokban számíthatunk rá, a nyarak pedig egyre szárazabbaknak ígérkeznek.
Az árpa – hasonlóan más kalászos növényekhez – ha a növekedése során nem kap elég vizet, jelentősen romlik a szemek minősége. A fentiekből logikusan következik, hogy ha minden így megy tovább, a tavaszi árpa lassacskán visszaszorul az őszivel szemben, utóbbinak pedig az aratási időszaka változhat meg.
Ha a szárazság miatt az árpaszemek kisebbek lesznek, több kell majd egységnyi sör előállításhoz, és ez a 24.hu cikke szerint dráguláshoz vezethet.
Az árpához hasonlóan a komlót is egyre inkább világcégektől veszik a nagy gyártók, amelyek igyekeznek a klímaváltozás hatásait azzal csökkenteni, illetve a termés folyamatos minőségét fenntartani, hogy hatalmas területeken termelik a növényeket, így ha valahol gyengébb a termés, azt egy más terület jobb alapanyagával elegyítve állandó minőség tartható fenn.
A portál megkérdezte a három legnagyobb magyar sörgyárat, akik egybehangzóan állították, hogy nincsen baj itthon az árpa minőségével, de a hazai sörgyártásban egyre inkább előretör az őszi árpa, a jövőben pedig a termőterületek északra tolódásával kell számolni.