Optimisták a Borsodinál

2021-12-19 | 12:04 Hírek
Összességében jobb évet zár a tavalyinál a Borsodi Sörgyár, de messze van még a koronavírus járvány előtti szint. Közben jelentős fejlesztések is voltak Bőcsön, ahonnan már a cseh és a horvát piacra is termelnek.

A Szent Mór Bencés Perjelség és a Széchenyi István Egyetem közösen hozta létre az Apátúr Sörház és Tanműhelyt, amelyet pénteken adtak át.

A világ legnagyobb sörgyártó cége növényi alapú fehérjetermékeket készít majd a sörtörkölyből. Jöhetnek a fehérjeturmixok és az árpa alapú növényi tejek is.

A Drehernél azt gondolják, hogy a pandémia előtti, 2019-es szintre nagyjából három-négy év múlva fognak csak visszatérni. A termelést pedig az alapanyagok árának emelkedése nehezíti.

Hétvégén röppent fel a hír, hogy Ganxsta Zolee egy új, a saját neve alatt futó sört dob a piacra, még karácsony előtt. Az újdonság neve Dög Beer, és már azt is megtudtuk, hogy egy hoplágerrről van szó.

Lényegében a férfi szerzetesek által készített Duvel kapott két lánytesót azoknak a söröknek a formájában, amelyeket a belgiumi Maredret apátság apácái kezdtek készíteni annak érdekében, hogy legyen pénzük felújítani az épületet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint a magyarok átlagosan évi 11 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt isznak meg. Ezzel az európai középmezőnybe tartozunk, aminek az egyik oka az lehet, hogy nálunk viszonylag olcsó a sör, a bor és a pálinka.

A kedvezőtlen időjárás miatt sem Kanadában, az Egyesült Államokban, sem pedig Európában nem volt jó az árpatermés. 200 000 tonna tavaszi árpa hiányzik az európai piacról, ez pedig áremelkedéshez vezet.

A legnagyobb italpiaci szereplők egy pillanatra sem tévesztik szem elől a kannabiszt, és azt, hogyan halad a fűtartalmú termékek legalizációja. A THC tartalmú italok tekintetében Kanada most az egész világ laboratóriuma.

Nüánsznyival több sör fogyott tavaly Romániában, mint 2019-ben, de a járvány jelentősen megváltoztatta a fogyasztói szokásokat. Öt éve tartó trend ért véget a lezárások hatására.

Felhagy a sörfőzéssel a Domján Sörfőzde, az egyik legrégebbi magyar kisüzem. A mintegy harminc éve működő főzde év végén végleg bezár. A döntésnek személyes és gazdasági okai is vannak.

Nagyjából fél év kísérletezés és receptfejlesztés után, kamillavirággal értelmezett újra egy többszáz éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde.