fbpx

Sörhiányt eredményezhetnek az ideihez hasonló, forró nyarak?

Írta: BeerPorn.hu

2024-09-13 | 11:46 Hírek

Kacuki Acusi, az Asahi vezérigazgatója már tavaly figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás miatt brutálisan csökkenhet az árpa- és a komlótermés. Itt az ideje, hogy a sörfőzdék is lépjenek az ügyben.

Az éghajlatváltozás sörfőzésre gyakorolt hatását vizsgálja a British Beer and Pub Association is, a Drinks Business arról cikkezett, hogy micsoda kihívásokkal néznek szembe az európai komlótermelők, és új, az éghajlatváltozással szemben ellenálló biokomlófajtákat próbáltak ki East Sussexben és Worcestershire-ben.

Korábban mi is írtunk róla, hogy évszázadok óta létező komlófajták tűnhetnek el, ugyanakkor aktuálisan nincsen para a kontinens komlópiacán, sőt.

Szóval ha a komló rendben is van épp, de a változó időjárási minták befolyásolják az árpatermesztést, az Egyesült Királyságben tök máshogy, mint nálunk. Ott télen és tavasszal szakadatlanul esett, szóval nem a szárazság cibálta meg a termelőket, hanem épp a sok csapadék.

A legendásan jó érdekképviselettel rendelkező brit sörgyártók a Zero Carbon Forum segítségével vizsgálják az árpa és a komlótermesztés kockázati tényezőit, földrajzi területek, idővonalak és különböző globális felmelegedési forgatókönyvek szerint. Hiába a látszólagos nyugodtság, szerintük „a sör- és vendéglátóipar óriási nyomás alatt van”. Leginkább az éghajlatváltozásnak az ellátási láncukra gyakorolt kritikus hatása miatt aggódnak.