Kacuki Acusi, az Asahi vezérigazgatója már tavaly figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás miatt brutálisan csökkenhet az árpa- és a komlótermés. Itt az ideje, hogy a sörfőzdék is lépjenek az ügyben.
Az éghajlatváltozás sörfőzésre gyakorolt hatását vizsgálja a British Beer and Pub Association is, a Drinks Business arról cikkezett, hogy micsoda kihívásokkal néznek szembe az európai komlótermelők, és új, az éghajlatváltozással szemben ellenálló biokomlófajtákat próbáltak ki East Sussexben és Worcestershire-ben.
Korábban mi is írtunk róla, hogy évszázadok óta létező komlófajták tűnhetnek el, ugyanakkor aktuálisan nincsen para a kontinens komlópiacán, sőt.
Szóval ha a komló rendben is van épp, de a változó időjárási minták befolyásolják az árpatermesztést, az Egyesült Királyságben tök máshogy, mint nálunk. Ott télen és tavasszal szakadatlanul esett, szóval nem a szárazság cibálta meg a termelőket, hanem épp a sok csapadék.
A legendásan jó érdekképviselettel rendelkező brit sörgyártók a Zero Carbon Forum segítségével vizsgálják az árpa és a komlótermesztés kockázati tényezőit, földrajzi területek, idővonalak és különböző globális felmelegedési forgatókönyvek szerint. Hiába a látszólagos nyugodtság, szerintük „a sör- és vendéglátóipar óriási nyomás alatt van”. Leginkább az éghajlatváltozásnak az ellátási láncukra gyakorolt kritikus hatása miatt aggódnak.