Az AB InBev az első, amely rájött: komoly piaca lehet most Európában egyes ukrán sörmárkáknak. Hamarosan a kontinens több országában is megjelenik majd a Chernigivske.
Hírek
Miközben Európa és a világ az ukrán és az orosz gabona hiányától tart, a nyugati szankciók miatt Oroszországban pedig a komló lehet hiánycikk, amelyet leginkább az egyébként kiváló söröket készítő orosz craft sör szegmens szenvedhet meg.
Dinamikusan nő az ízesített, alkoholmentes sörök piaca. A kategória immár több mint 5 százalékát adja a teljes kiskereskedelmi sörpiacnak, a növekedés pedig folytatódik. Ezt jelzi az is, hogy a Dreher és a Borsodi is új üdítőkkel lépett piacra.
Tavaly a járványhelyzet miatt az Első Magyar Házisörfőző Egyesület (Elsősör) kénytelen volt elhalasztani tizedik jubileumi nemzetközi versenyét. Idén azonban nem marad el a megmérettetés, és május 14-én a Monyo Landen rendezett döntőn kiderül, ki viszi haza 2022-ben a legjobb sör alkotójának járó vándorkupát!
A Cseh Sörfőzők Egyesülete bejelentette, hogy benyújtotta kérelmét az UNESCO felé, a plzeni régió sörkultúrájának elismertetéséért, és hamarosan Dél-Bohémiára is sor kerül.
Az amerikai Brewers Association éves jelentése számos meglepő piaci folyamatra világít rá, amelyek akkor is tanulságosak lehetnek a hazai trendekkel kapcsolatosan, hogyha itthon egészen más helyzetben vannak a sörgyártók, mint az USA-ban.
A 2021-es, első verseny sikerei után nem volt kérdéses, hogy újra lesz Extrém Házi Sörfőző Verseny! Az elsőre több mint száz kreténebbnél kreténebb nevezés érkezett, amelyekből három körben választottuk ki a legjobbakat. Úgy tűnik, idén is lesz dolga a zsűrinek!
És erről a háború tehet: Oroszországból származik ugyanis a fish and chipshez használt hal, Ukrajnából pedig a sütésre használt olaj jelentős része. És akkor még nem szóltunk az inflációról.
Már a járvány előtt világszerte lelassult a söripar általános növekedése, most pedig az orosz-ukrán háború miatti nehézségekkel kell megküzdeni. Egy antwerpeni söripari konferencián mégis azt jósolták: fényes jövő állhat a sörgyártók előtt.
A Borsodi Világos megújításakor nem igazán kommunikálták, de egy ideje már a Borsodi Bivaly is csak vízből, árpamalátából, komlóból és sörélesztőből készül.
