Cikk megosztása
A sommeliernek a Viper érett lime-os, fehér virágos ízvilága jött be leginkább, holott a hard seltzer kóstolása előtt kissé karakteresebb ízvilágú italra számított. Ferenczi Csilla szerint az italtípus nagy előnye a letisztultsága, igazi, frissítő longdrinkként jellemezte.
Magyarországon kevesen ismerik a hard seltzereket. Ezek az áttetsző, szénsavas, alkoholos italok jellemzően gyümölcs ízesítésűek, és igen zajos a sikerük az Egyesült Államokban. Épp ezért várható volt, hogy hamarosan itthon is felbukkannak. Az első hard seltzert a Dreher Sörgyárak hozta a magyar piacra, Viper néven.
A kategória annyira új Magyarországon, hogy a még az általunk megkérdezett specialisták sem kóstoltak ilyet korábban. Annál izgalmasabb volt elküldeni a Vipert séfnek, párlatszakértőnek, sommeliernek, baristának és természetesen sörfőzőnek is, majd jól kifaggatni őket a tapasztalataikról!
Jöjjenek hát Ferenczi Csilla sommelier tapasztalatai!
Kezdjük azzal, hogy ízlett a Viper!?
Be kell valljam, meglepődtem, mert kicsit karakteresebb ízre számítottam. Talán csak azért, mert hozzászoktam, hogy borral kapcsolatos munkáim során folyamatosan karaktereket keresek. Ez az ital viszont klasszikus illat- és ízjegyeivel már az elején egyértelműsítette, hogy egy letisztult újdonságot van szerencsém kóstolni. Ízlett!
Hogyan írnád le általában a hard seltzert egy olyannak, aki még nem kóstolta?
Igazi nyári, frissítő longdrinknek mondanám, kristálytiszta kortyokkal. Külön plusz pont, hogy viszonylag alacsony az alkoholtartalma és hogy nélkülöz minden mesterséges adalékokot és színezéket. Ez ma már egyre többünknek fontos szempont, nem beszélve arról, hogy míg mondjuk a borok esetében egy-egy tétel aromatikája eltérhet az egymást követő években, itt garantáltan ugyanazt az érett lime-os, fehér virágos jelleget fogjuk kapni minden egyes alkalommal.
Érzésem szerint a seltzer a sör mellett a fröccsök vagy a habzóborok piacán keresgélhet rajongókat. Te ajánlanád, mondjuk egy nyári teraszbulin bizonyos borok/italok alternatívájaként?
Hogy ajánlanám-e? Naná! Tökéletes alternatíva azoknak, akik már unják a fröccsöt (ha van egyáltalán ilyen), vagy szeretnek újdonságokat kipróbálni. A dobozos kiszerelésért pedig külön köszönet, hiszen az alumínium újrahasznosítási aránya jóval magasabb, mint mondjuk az üvegé. Ezért is tartom jó ötletnek az azonnali fogyasztásra szánt dobozos borokat, fröccsöket és habzóborokat is!
Az USA-ban a fiatal felnőttek kedvelik leginkább, bizonyára azért is, mert ők még nem köteleződtek el más italtípusok mellett. Lehet esélye ennek ellenére a megrögzött bor- vagy sörértők körében is?
Nehéz kérdés, de azt hiszem inkább a nemleges válasz felé hajlik a mérleg. Az igazi bor- és sörgeekek ugyanis teljes mellszéllességgel képviselik kedvenc italukat. Az, hogy milyen palack kerül kibontásra, nem vicc tárgya. Ugyanakkor tény, hogy a világ változik, és az emberek ízlése is, mint ahogyan az italozás körülményei is (pláne mostanában).
Sommelierként te látod a helyét a ’seltzernek mondjuk egy vacsorán, vagy ilyen irányba nem érdemes elindulni, ennek a helye inkább a fesztivál és a buli?
Azt gondolom, hogy a hard seltzer étellel való párosíthatósága elég csekély, mivel hiányzik belőle például az a testesség, textúra, vagy beltartalom, ami a borokban jellemzően megvan. Sokkal inkább javaslom ezért a házibulikra, kerti partikra a seltzert, ahol minőségi élményt fognak kapni a vendégek.
Tudjuk, hogy az USA piacain roppant sikeres a kategória, mit gondolsz arról, hogy Magyarországon milyen karrier előtt állhat? Tekintve akár a többi „ready to drink” teljesítményét.
Mivel a fiatal felnőttek egyre nyitottabbak a nemcsak trendi, hanem igényes és természetes italok felé is, ezért könnyen elképzelhető, hogy az RTD, azaz ready-to-drink italok piacán komoly népszerűségre számíthat.
A Dreher Sörgyárak által forgalmazott Viper hard seltzer már kapható 0,33 literes dobozos kiszerelésben, és hamarosan érkezik majd az üveges változat is! Mindkettő 96 kilokalóriát tartalmaz, alkoholtartalmuk pedig 4 százalék.
(x)