Hard seltzer: „elsőre nem tudtam eldönteni, hogy ízlik-e, vagy sem”

Írta: Knap Gábor

2021-03-22 | 06:38 Magazin

A párlatszakértő szerint a hard seltzer – hasonlóan az USA-hoz – Magyarországon is nagy karriert futhat be. Borbáth Gabriella a Viper kóstolása után annak könnyedségét és letisztultságát tartotta az ital legfőbb erényének, és azt is elárulta, szerinte milyen gyümölcsökkel működne még a ’seltzer.

Magyarországon kevesen ismerik a hard seltzereket. Ezek az áttetsző, szénsavas, alkoholos italok jellemzően gyümölcs ízesítésűek, és igen zajos a sikerük az Egyesült Államokban. Épp ezért várható volt, hogy hamarosan itthon is felbukkannak. Az első hard seltzert a Dreher Sörgyárak hozta a magyar piacra, Viper néven.

A kategória annyira új Magyarországon, hogy a még az általunk megkérdezett specialisták sem kóstoltak ilyet korábban. Annál izgalmasabb volt elküldeni a Vipert séfnek, párlatszakértőnek, sommeliernek, baristának és természetesen sörfőzőnek is, majd jól kifaggatni őket a tapasztalataikról!

Lássuk, mit szólt a Viperhez Borbáth Gabriella párlatszakértő!

Kezdjük azzal, hogy ízlett a Viper?!

Nekem az első benyomásom nagyon érdekes volt, mert egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy ízlik-e, vagy sem. Szóval még egyszer meg kellett kóstoljam. Az első ízlelés mindig valamilyen emlékképet juttat az eszünkbe, és annyira könnyű szerkezetű italnak bizonyult a Viper, hogy egyszerűen nem tudtam mihez kötni. Másodszorra kóstolva viszont a vodka szódára emlékeztetett, rendkívül könnyed és nagyon frissítő volt.

Borbáth Gabeiella

Hogyan írnád le a hard seltzert egy olyannak, aki még nem kóstolta?

Hangsúlyoznám a könnyedségét és a letisztultságát, illetve hogy egyszerű szerkezetű. Ahogy mondtam, az embereknek a többségében van valamilyen emlékkép, amit egy italhoz hozzátesz. Viszont a ’seltzer elég ismeretlen még itthon. Tény, hogy emlékeztet a vodka szódára, de semmiképp nem mondanám, hogy olyan is. A legfontosabb, hogy könnyen értelmezhető és lágy.

Párlatszakértőként bizonyára vizsgáltad, hogyan jelenik meg benne az alkohol, illetve a lime mennyire hat természetesnek. Az USA-ban a 2000 után született generáció kedveli leginkább, bizonyára épp a tiszta ízei miatt…

Érezhető benne az alkohol, de nem hatalmasodik el rajta. Érzésre szinte még annyira sincs jelen benne, mint mondjuk egy fröccsben. Tehát nem intenzív, de ott van azért, viszont lecsengése szinte egyáltalán nincsen az italnak. Amikor egyetemistáknak tartottam előadást a párlatokról, tapasztaltam, hogy az ő korosztályuk meglehetősen nyitott azokra az italokra, amelyekben kevéssé érződik az alkohol karaktere. Szóval, ha ezt a célközönséget nézzük, nekik tetszik majd a hard seltzer.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A lime íze, tisztán kóstolva az Vipert, engem egyébként nem győzött meg, kevésnek éreztem. A kevés alatt pedig konkrétan azt értem, hogy egy kis plusz savasságot hiányoltam belőle. Amikor viszont beletettem a hozzá küldött lime-ot, egyből megvolt a kellő savérzet.

Tudjuk, hogy a tengerentúlon roppant sikeres kategória a hard seltzer, mit gondolsz arról, hogy Magyarországon milyen karrier előtt állhat?

Azt gondolom, ha egy jó kampánnyal állnak elő, illetve megtanítják a fogyasztóknak, hogy kellően lehűtve, esetleg citrusokkal kell fogyasztani a Vipert, hamar megkedvelheti a célcsoport. Persze a termék ára is meghatározó lesz, főleg ha Magyarországon is elsősorban a fiatal felnőtteknek szánják.

Pályafutásod során észleled egyébként a folyamatot, hogy előtérbe kerülnek az italválasztásnál olyan szempontok, amelyek miatt sikeresnek mondják a seltzert? Elsősorban a gluténmentességre és arra gondolok, hogy nincsen benne hozzáadott cukor.

Egyértelműen ebbe az irányba halad a világ. Az alkoholokkal kapcsolatban is érdeklődővé váltak a fogyasztók, rendszeresen előkerül egyes termékekkel kapcsolatban a kérdés, hogy gluténérzékenyek is ihatják-e. Illetve a vírus ideje alatt sokaknál kialakult egy egészségtudatosabb életmód, amely az étel- és italfogyasztásra is hatással van. Az emberek jobban odafigyelnek a saját életükre, tudatosabban választanak italokat is.

A kézenfekvő citrusos ízek mellett milyen hard seltzereket tudnál még elképzelni?

A savas, vizesbázisú gyümölcsökkel és akár zöldségekkel egészen biztosan jól működik a hard seltzer. A málna az egyik legsavasabb az összes gyümölcs közül, de bizonyos almafajtákkal is simán jó lehet, és ne feledjük az uborkát sem!

 

A Dreher Sörgyárak által forgalmazott Viper hard seltzer már kapható 0,33 literes dobozos kiszerelésben, és hamarosan érkezik majd az üveges változat is! Mindkettő 96 kilokalóriát tartalmaz, alkoholtartalmuk pedig 4 százalék.

(x)