Cikk megosztása
A szeptemberi nyár annyi jó újdonságot tartogatott, hogy csak úgy kapkodtuk a fejünket! Kókuszos-maracujás NEIPA, fehér stout, ananászos gumicukor, sauvignon blancra emlékeztető, és epres-kókuszos szuperIPA. Jöjjenek szépen sorban!
Ugar Brewery & Yeast Side Miss Gentryside
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kezdjük azzal, amibe szinte váratlanul futottunk bele a Belvárosi Sörfesztiválon, még szeptember elején! A Yeast Side sörök egy ideje Törökszentmiklóson készülnek az Ugar Brewerynél, így totál kézenfekvő, hogy a két márka közös sört dobjon piacra. A Miss Gentryside nagyon komplex ital. A sör alapja egy Milkshake New England IPA, amibe laktóz, búza- és zabpehely került. Ettől nagyon krémes a sör, amihez a főzés során kókusz reszeléket adtak, az erjedés alatt pedig kapott egy csomó maracuja pürét, a végén pedig Sabro komlóval hidegkomlózták meg. Vadító. De tényleg.
Monyo Brewing Andromeda
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az Andromeda-köd a miénkhez eső egyik legközelebbi galaxis, ami persze marha messze van így is. De jön, állítólag 400 000 km/h sebességgel közeledik, és egyszer majd össze is ütközik a mi galaxisunkkal, feltéve, hogyha a közeledésének a sebességét nem ellensúlyozza a Világegyetem gyorsuló tágulása.
Kemény, mi? Pedig még nem is kóstoltuk meg a sört! 🙂 Az Andromeda a Monyo Constellations Series sorozatának első darabja. A széria a New England IPA-król szól majd. Az első egy könnyed, letisztult darab, nagyon intenzív trópusi aromákkal, selymes kortyérzettel, visszafogott keserűséggel. Az a NEIPA, ami nem telít el, több is jöhet belőle egymás után!
HopTop Brewery Take a Shake
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Imádjuk, amikor egy sörben olyan rafináltan vannak összehozva az alapanyagok, hogy az ízekben egészen új dimenziók nyílnak. Erre tökéletes példa a HopTop szeptemberi újdonsága, ami egy epres-kókuszos milkshake IPA. Úgy tűnik végképp a kókusz napjait éljük, aminek mi nagyon örülünk! De a lényeg, hogy az eperrel és a – Miss Gentrysidehoz hasonlóan – Sabro komlóval, no meg kókusszal készülő sör nem csak a fenti jegyeket hordozza, hanem azokat összeadva remek teás, édes virágos karaktereket mutat. Ha bírod a szokatlan ízvilágot, illetve szeretsz agyalni egy sörön, akkor a Take a Shake kötelező darab!
HopTop Brewery Baklava
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Amikor nyáron először hallottunk arról, hogy a HopTop baksör alapú, baklavás sört készít, egyből tudtuk, hogy meg kell majd kóstolni! Aztán pár hete meg is jelent, mi pedig kíváncsian nyitottuk ki a palackot. Aztán egyből megcsapott a roppant intenzív marcipánillat, ami az ízében is visszaköszön. Nem is visszaköszön, inkább uralkodik. Ez nem is csoda, mert rengeteg dió és pisztácia gondoskodik az olajos mag-hatásról, a hozzáadott méz pedig a selymességről és az édességről természetesen. Mindezek mellett áldásos, hogy az alkoholtartalma csak 4,8 százalék. Nem mintha egyből jöhetne a következő. De ház baklavából sem gyűr be kettőt egymás után senki. Vagy igen? 🙂
Fehér Nyúl & White Stork White Stout
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Csípjük az olyan sörtípusokat, amelyek magukban hordozzák az önellentmondást. Erre a kedvenc példánk a black IPA, de a white stout is ilyen. Ennek a sörnek az a sztorija, hogy a bolgár White Stork, ami fehér gólyát jelent, összeállt a Fehér Nyúllal, hogy valami fehéret készítsenek közösen, ami mégis fekete lett. Azazhogy nem, mert stout lett ugyan, de világos. A szokásos dolgokon kívül van benne kávé, kakaóbab és vanília is. Kemény anyag, 8,5 százalék alkohollal, az imént emlegetett összetevők íze pedig szépen felbukkan a sörben.
Bodri Pincészet Optimus IPA
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Egy évvel ezelőtt csodálkoztunk rá, hogy a szekszárdi Bodri Pincészet kávés stoutot dobott piacra. Akkor az volt a mondás, hogyha jól sül el a sör, jöhet(nek) az újjabb(ak). Ezért is örültünk meg, amikor jelentkezett a borászat, hogy itt az IPA is! Ráadásul nem is akármilyen!
A különböző szőlős/boros sörök között ez abból a szempontból különleges, hogy két oldalról is közelít. Mármint a sör felé a bor. Az egyik az, hogy szőlőmagőrlemény is került bele, a másik pedig a Nelson Sauvin komló használata, amelyről tudjuk, hogy a Sauvignon Blanc szőlő vágott füves, olívás, citrusos aromatikáját hozza elő. Szóval itt az Optimus IPA, amely a Horizont üzemében készült, és amiből már mész is a következőért, ahogy elfogyott az első…
OneBeer & Reketye Sugar Lips
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hát, a sugar még véletlenül sem jut az ember eszébe erről a sörről. A filmművészetben azt mondják, hogyha egy divatos filmtípust elkezdenek karikírozni, elérte a népszerűsége csúcsát, és onnan már lefelé vezet az út. Ha ez így van a sörrel is, akkor a sour most van a csúcson. Ez ugyanis egy „ananászos gumicukor ihlette savanyú sör”, aminek kegyetlenül merész savanyúságát laktóz érték el. Van benne némi ananász, ami ellensúlyozza a savakat, de a lényeg, hogy a PH 2,4 körül van. Ha csíped leinni a savanyú uborkáról a levet, és el tudod képzelni, milyen megtenni ugyanezt egy párhuzamos valóság, Vecsésen savanyított ananászával, ez a te söröd!