Nyitott Főzdék Napja: előadások és finom falatok a helyi termelőktől

Írta: BeerPorn.hu

2020-10-02 | 08:43 Magazin

Fotó: Flickr/lauren piper caldwell

Október 10-én tartják meg először a Nyitott Főzdék Napját, amelyen a résztvevő magyar sörfőzdék tárt kapukkal és változatos programokkal várják a vendégeket. Ajánlónkban Észak-Magyarországra és Fejér-megyébe látogatunk.

Győrzámolytól Hajdúböszörményig, Tokajtól Magyarhertelendig, csomó sörfőzde nyílik meg október 10-én, hogy vendégül lássa a fogyasztóit, illetve megismertesse őket a sörök készítésével, alapanyagaival és persze az általuk főzött fajtákkal. Ebben a cikkünkben a Győr-Moson-Sopron megyébe, a Vaskakas Sörfőzdéhez, Borsodba a BAZ Beerhez és a Bolyki Serházhoz, Nógrádba a Fűtőház Sörfőzdéhez és Martonvásárra, a Vandál Brewinghez teszünk virtuális kirándulást.

Vaskakas Sörfőzde

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Nyitott Főzdék Napjának egyik legizgalmasabb programkínálatával a Győrújbaráton működő Vaskakas Sörfőzde készül! A nagyszerű söröket készítő főzde mindig is fontosnak tartotta a sörkultúra népszerűsítését, és erről tanúskodik az a szakmai nap, amelyet október 10-re terveznek.

Két üzemlátogatás is lesz náluk a nap folyamán, amikor megismerkedhetsz a sörgyártás folyamatával, eszközeivel, betekinthetsz egy kisüzemi sörfőzde életébe és találkozhatsz a sörfőzőkkel. Ezen kívül a komló témáját járják körbe két előadáson, Lados Péterrel, a Jászapáti komlóültetvény alapítójával és a Heineken Hungária Sörfőző mesterével, valamint Mühl Erikkel, a Krois Sörfőzde tulajdonosával és sörfőző mesterével. Horváth Zsolt házi sörfőzővel pedig arról beszélgetnek majd, hogyan kell elkezdeni otthon sört főzni.

Mindeközben pedig lesz egy mini sörcikkgyűjtő találkozó, a kemencéből pedig ropogós, sörben pácolt csülkök kerülnek majd elő!

Asztalfoglalás és bejelentkezés, regisztráció főzdetúrára:

 

Vandál Brewing

Martonvásáron, a kastélypark szomszédságában működik a Vandál Brewing, ahol jelenleg tízféle sört készítenek. Kóstold meg őket október 10-én, ahol két turnusban indul főzdelátogatás, 14 és 18 órától, amely során három pohár főzdefriss Vandál sört is kóstolhatnak a vendégek.
A főzde megnézése előtt vagy után pedig meg lehet pihenni a Für Elise Bisztró teraszán, ahol a sörökhöz passzoló ajánlattal, és a sörkóstoláshoz falatkákkal készülnek!

Asztalfoglalás és bejelentkezés, regisztráció főzdetúrára:

a regisztrálciós form kitöltésével,

vagy Facebook üzenetben a sörfőzde oldalán.

 

BAZ Beer

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két sörfőzde is csatlakozott a Nyitott Főzdék Napjához. A tokaji BAZ Beernél 10-től, két óránként indul főzdetúra, a 14 óráson pedig nem csak a főzdét, hanem a szomszéd Hétszőlő Szőlőbirtokot is be lehet járni, ráadásul egy mini borkóstoló is lesz.

A főzdénél pedig számos vendég gondoskodik a színvonalas kínálatról és izgalmas programokról. A Hoptimista csapata ebéd után bevezeti a vállalkozó kedvűeket a házi sörfőzés rejtelmeibe, a Paulay Borház borásza, Hudák Peti pedig nem csak saját boraiból, hanem saját, otthon főzött söreiből is mutat párat. Tokaj-Hegyalja új és izgalmas kincse a Seven Hills Distillery kézműves gin és whisky kóstolóval vár a Tokaji Sajtos pedig helyben készült, különleges sajtokkal! Az ételekről a tiszalöki Horgonyzó Kisvendéglő, a zenéről pedig Czabányi Attila gondoskodik.

Asztalfoglalás és bejelentkezés, regisztráció főzdetúrára:

e-mailben,

vagy Facebook üzenetben a sörfőzde oldalán.

 

Bolyki Serház

Ózdon, a Bolyki Serház is változatos programokkal várja a vendégeit! A 27 éve működő sörfőzde különleges sörtúrákkal készül, amelyek során megismerheted a Serház serfőző mesterét, a serfőzde történetét és a sörfőzési technológiát. Bemutatják a teljes főzési folyamatot, illetve néhány kulisszatitkot is elárulnak! Az alapanyagok mellett pedig természetesen megkóstolható lesz a Bolyki Serház kétféle szűrt és négy szűretlen sörkülönlegessége is!

A főzdetúrák 14, 16 és 18 órától indulnak, utánuk pedig elvitelre is lehet majd vásárolni jéghideg Bolyki söröket, közvetlenül a tartályokból csapolva, a kemencében sült friss sörkorcsolyákat pedig a kissikátori Siki pékség biztosítja.

Asztalfoglalás és bejelentkezés, regisztráció főzdetúrára:

a +36 48 475 446-os telefonszámon,

vagy Facebook üzenetben a sörfőzde oldalán.

 

Fűtőház Sörfőzde

Budapesttől nagyjából egy óra alatt elérhető a Nógrád-megyei Rétság, ahol immár 4 éve működik a Fűtőház sörfőzde, ami ez idő alatt bezsebelte már néhány dublini és amerikai kraft sörverseny aranyérmét, illetve igazi söréletet teremtett a Börzsöny melletti településre.

A látogatók számára 10-én bemutatják a főzdét, a sörfőzés folyamatát, mozdonyos söröket, amelyek természetesen a helyszínen megvásárolhatók lesznek. A bemutatók 14, 16 és 18 órakor kezdődnek, és regisztrálni kell rájuk.

A sörök és sörpárlatok kóstolásának helyszíne pedig az épület pincéjében található Óvóhely lesz, amely a főzde bemutatóterme, ahol a sörök mellé saját finomságait (racka rilett, a kacsazsírban almával, birsalmával és illatos fűszerekkel konfitált, kenyérre kenhető racka húskrém)) kínálja a Rackavölgy manufaktúra. A sajtkedvelők pedig a sörök mellé a Maszlik Családi Gazdaság különböző sajtjait kóstolhatják, vásárolhatják.

Asztalfoglalás és bejelentkezés, regisztráció főzdetúrára:

a +36 30 931 1586-os telefonszámon,

emailben,

vagy Facebook üzenetben a sörfőzde oldalán.