Cikk megosztása
Néhány éven belül akár a 6-8 százalékos részarányt is elérhetnek a kisüzemi sörfőzdék a magyar piacon, hogyha tudják tartani a jelenlegi növekedési ütemet. Fontos lehet az export is.
Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa, a Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja szerint az előző év után az idén is megduplázhatják kibocsátásukat a kisüzemi sörfőzdék, ezzel az általuk értékesített sör a 200 ezer hektolitert is elérheti. A szakember ezt a Világgazdaságnak nyilatkozta.
Ali Rawech Szami szerint a piac bővülésének leginkább az szabhat gátat, hogy kevesen engedhetik meg maguknak a 600-800 forintos bolti palackárat, és a kraft sörök, csapolt formában is kb. 1000 forint/korsó áron vehetőek meg.
A Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a kb. 60-70 itthon működő főzde közül 15-20 exportképes, és egyre többen szállítanak főleg Hollandiába, Spanyolországba, Kanadába és Kínába.
Ami a csapolt és a palackozott sör részarányát illetni, a HopTop Brewery tulajdonosának információi szerint két-három éve nagyjából fele-fele volt az arány, a palackozott italok eladása viszont növekedett az utóbbi években, és mára 60-70 százalékos túlsúlyba került.