Az ünnepi asztalon is elegáns ital a sör

Írta: BeerPorn.hu

2018-12-20 | 06:47 Magazin

Fotó: Greatbritishchefs.com

Ahány ház, annyi szokás: Magyarországon sok családnál hasonló, de azért mindenhol picit más a karácsonyi menü. Sokan ilyenkor letudják az éves halfogyasztásukat, mások pedig nekiállnak olyan bonyolult ételeknek, mint a Wellington bélszín. Mi inkább megnéztük, mit innánk kedvenc karácsonyi fogásainkhoz!

A karácsonyi ebédek és vacsorák legtöbbször változatos előételekkel kezdődnek. Ezekhez – attól függően, milyen alapanyagokból készültek – igen sokféle sör párosítható. A fogások és a sörök összeállításánál igyekezzünk figyelni arra, hogy a malátásabb italok legtöbbször segítik a sültek ízvilágának kibontakozását, a komló sokszor képes a nehéz ételeket harmonizálni, és a citrusos, virágos aromákkal hozzájárul a fűszeres fogások élvezetéhez. A szénsav legtöbbször élénkíti az ételekben található ízeket, a sör készítésekor dolgozó élesztőtörzsek pedig gyakran adnak gyümölcsös jegyeket az italnak, amelyek szintén nagyszerűen használhatóak akkor, amikor a megfelelő kajákat keressük egy-egy főzet mellé.

Nézzük hát a karácsonyi menüt, a Pécsi Sörfőzde prémium termékeire hangolva!

Halászlé és Pécsi APA

Fotó: Merlinandrebecca.blogspot.com

Valamiért itthon a halászlé még az olyan háztartásokban is hozzá tartozik a karácsonyi menühöz, ahol szinte egyáltalán nem esznek halat. Akárhogy is imádjuk, nem könnyű sört választani hozzá. A levesekhez egyébként is nehezen párosíthatóak a sörök, a halászlé ráadásul igen intenzív ízű, fűszeres étel, amely könnyen elnyomja a mellé fogyasztott italok ízét, szóval valami vagány sör kell hozzá, amely megállja a helyét mellette. Ez pedig nem más, mint a Pécsi APA, amely egy mokányan komlózott, szűretlen american pale ale, amelynek citrusos, florális aromái jól működnek a halászlé határozott ízeivel.

Töltött káposzta, ami után jól esik egy frissítő Pils

Fotó: Ketkes.com

Nos, ti hány tölteléket tudtok bevágni? A töltött káposzta Magyarországon vallás. Úgy, mint a lecsó és a fent emlegetett halászlé: minden háztartásnak megvan a saját, szupertuti receptje, és minden családtag arra esküszik. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy milyen sörrel működik a legjobban. Sokan a vörös húsból készülő töltelék miatt a testesebb söröket javasolnák hozzá, viszont lényegében (savanyú) káposztáról van szó, amit mégsem kéne agyonnyomni egy ütős sörrel. Szerintünk akkor jársz a legjobban, hogyha a töltött káposzta után, mintegy lazításként ráfordulsz egy Pécsi Prémium Pilsre – jól esik majd!

Rántott ponty, hozzá pedig a klasszikus búzasör

Fotó: Femina.hu

Habár a rántott hal kezd valamelyest kikopni az ünnepi asztalokról, meggyőződésünk, hogy a hazai háztartások túlnyomó részében borulna a meghitt karácsonyi eszegetés, ha elmaradna ez a klasszikus. Szerencsére – szinte körettől függetlenül – hibátlanul megy hozzá a kellemesen fanyar, citrusos Pécsi Prémium Búza. És jó hír, hogy ez szinte minden édesvízi, vagy tengeri sült halról elmondható!

Sült pulyka és az elmaradhatatlan Prémium Lager

Fotó: Pxhere.com

A nagyobb családoknál a legkézenfekvőbb karácsonyi ebéd az egészben sült pulyka, ami nem csak látványos, de rafinált töltelékekkel nagyszerűen tuningolható is. Aki könnyedén szeretné, eheti salátával, parádés hozzá szinte bármilyen savanyúság, jól áll neki mindenfajta burgonya-köret, és ami legjobb, őrületes kísérője a Pécsi Prémium Lager. Ahogy a ropogós, illatos sült és a gazdagon malátázott, karakteres sör találkozik, igazi ünnepi pillanat!

Wellington bélszín és ünnepi sör – az ínyencek választása

Fotó: Summerhillmarket.com

Hát igen, a Wellington bélszín az az étel, amelynek viszonylag ritkán állunk neki mondjuk egy átlagos kedd este. Viszont a bélszín, a dijoni mustár, a gomba és a leveles tészta olyan ünnepi ételt alkot, amelyért érdemes sokat dolgozni! Lássuk csak: egy rare, vagy épp well done hús, gazdag, gombás, fűszeres ízekkel egy igazi komoly, testes, ünnepi sörért kiált, amely nem is lehet más, mint a Pécsi Három Királyok, egy édeskés, konkrétan malátázott, karácsonyra főzött különlegesség.

Mákosguba, bejgli és Pécsi Prémium Barna

Fotó: Budapestnewyear.com

Belegondolni is fárasztó, mi minden kerül még a karácsonyi asztalra a fent említett finomságokon kívül. Ott van rögtön a diós vagy mákos kalács, a közkedvelt mákosguba, de emlegethetnénk akár az újhullámosabbnak tűnő zserbót, vagy browniet. Mindegyikben közös, hogy – csakúgy, mint a borok esetében – csak komoly, tartalmas sörrel tudnak együtt működni. A Pécsi Prémium Barna finoman karamellás, kandiscukros jegyeivel és könnyed komlózottságával nagyszerű párja a karácsonyi édességeknek!
Jó étvágyat, és kellemes sörélményeket kívánunk az ünnepi menühöz!

(x) A Pécsi Sörfőzde által szponzorált tartalom