Néhány prémium étteremben, gourmet szaküzletben és bioboltban már kapható a CraftWell gerillafőzde Kincsünk nevű, kézműves biosöre, amelyet egy sörmániás agrárkutató és egy ugyancsak sörfanatikus közgazdász álmodott meg. Az alkotók célja, hogy hamarosan a legjobb sörözőkben és szaküzletekben is ott legyen a termék.
Dr. Bálint András és Dr. Katona Szabolcs más-más úton jutott el odáig, hogy biosört kezdjenek készíteni. András már öt éve főz otthon sört, 2014-ig pedig agrárkutatóként dolgozott búzával és sörárpával, és legutóbbi projektjében a bio és nem bio termékekben megtalálható vegyszermaradványokat tanulmányozta – ennek még sok szerepe lesz a későbbiekben. Szabolcs közgazdász-marketingszakember, aki már évek óta járja Csehország kis sörfőzdéit, friss, pasztörizálatlan sörök után kutatva, emellett elkötelezett biotermék vásárlóként régóta hiányolta a bioboltok polcairól a biosört. Nem kellett hát sok közös sörözés, hogy megszülessen a CraftWell ötlete.
De vajon mitől lesz a bio több/jobb?
Ez volt szinte az első kérdés, amit feltettem, amikor Andrással beszélgettünk. Az érvei egy csapásra eloszlattak minden kételyt: a craft sör legfőképp a minőségről szól, egy olyan nívóról, amely az alapanyagoknál kell, hogy kezdődjön. Az élelmiszeriparban pedig a legmagasabb minőséget az ökológiai gazdálkodásból származó bio alapanyagok felhasználásával lehet biztosítani. A biotermékek nem csak vegyszermentesek, de egészségesebbek és íz- és aromanyagokban is gazdagabbak, mint a nem bio-megfelelőik.
András korábbi munkája során több ezer árpanövényt csíráztatott, ültetett és vizsgált, és rengeteg szakirodalmat tanulmányozott át – meglehetősen elmélyült a témában. A sör alapanyagai, a maláta és a komló nagyon intenzíven permetezett növények, így soha nem volt kérdés, hogy ha sört főz, az bio lesz, ezáltal biztosítva az alapanyagok vegyszermentességét.
Szabolcs és András számára a bio azonban nem csak a vegyszermentességről szól, hanem a fenntarthatóságról is. „Ahhoz, hogy a klímaváltozást, a talajok, a levegő és a vizek elszennyezését megállítsuk, fenntartható, környezetet nem károsító technológiákat szabad csak használnunk. Jelenleg csak az ökológiai gazdálkodás az, ami ennek megfelel” – mondják. Tehát, aki biosört vesz, az nem csak vegyszermentes, egészséges terméket vásárol, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy megóvja és fenntarthatóbbá tegye Földünket. Ennek a tudatosságnak a megteremtéséért indította el András a Biosor4you blogot.
Persze biosört készíteni nem gyerekjáték…
A nehézségek rögtön a megfelelő alapanyagok beszerzésénél kezdődnek. A bio minősítéshez ugyanis nem csak a termelőnek, hanem a kereskedőnek is rendelkeznie kell olyan tanúsítással, amely engedélyezi számára a biotermék forgalomba-hozatalát. Nos, jelenleg egyetlen magyarországi maláta vagy komló forgalmazó sem rendelkezik ilyennel, így minden alapanyag közvetlenül külföldről érkezik. És ezzel még nincs vége, hiszen természetesen tanúsítani kell a főzdét és a teljes munkafolyamatot is. Ráadásul a korlátozott alapanyagkínálat miatt nagyjából abból kénytelenek főzni, ami van.
Vagyis szükséges nagyfokú kreativitás, hogyha az elérhető bio alapanyagokból a maximumot szeretnék kihozni. Ez leginkább a komlók esetében tud komoly nehézségeket okozni, pláne, hogy a 2018-as év a nagy komlótermő vidékeken is különösen száraz volt. A termelők egy része pedig a gyenge termés miatt már előre jelzi, hogy 2019-ben akadozhatnak a szállítások.
Na jó, de milyen sör a CraftWell Kincsünk???
Bohemian Festbier. De semmi gond, ha ez így elsőre nehezen dekódolható, Andrásék segítenek: az elnevezés egy afféle hibrid műfajra utal. Szabolcs a cseh sörökért rajong, András pedig – mivel évekig dolgozott kutatóként Németországban – a német söröket kedvelte meg. Az tehát nem volt kérdés, hogy láger típusú sört szeretnének készíteni, már csak a stílusban kellett (volna) megegyezni. Ehelyett inkább megálmodtak egy kevert típust.
A Bohemian Festbier könnyen iható, szűretlen, ami finom habszerkezettel rendelkezik – mint a kis cseh főzdék sokak által kedvelt sörei, de azért van benne némi bajoros combosság is, mint a Festbier-ekben. Egy pilsnél magasabb az extraktja, és az alkoholtartalma és a színe is sötétebb, borostyánosabb. Ez a „kreált stílus” már önmagában izgalmasan hangzik, nem?
A receptek és a próbafőzések Százhalombattán készültek, a boltokba került terméket pedig Kecskeméten főzik, gerillaként – de nem titok, hogy egyszer majd saját főzdét szeretnének nyitni.
A CraftWell Kincsünket elsőként bioboltokba szállítják, és néhány prémium étterem is felkapta már rá a fejét. A közeljövőben pedig a kézműves sörboltok és sörözők kerülnek sorra – hiszen a készítők egybehangzó véleménye szerint a jó sörnek leginkább a csapon van helye – tehát elérhető belőle a palackozott mellett hordós kiszerelés is.
Az országban jelenleg négy városban (Százhalombattán, Szentendrén, Budapesten és Kecskeméten) kapható a sör, jellemzően több helyen. A konkrét boltok, éttermek és sörözők listáját folyamatosan frissítik és a termék weboldalán érhető el.
(x)