Cikk megosztása
Vagyis árpabor. Felső erjesztésű sörtípus. Általában a főzde legerősebb söre, leginkább télre időzítik a megjelenését, sok esetben évjárat megjelöléssel is ellátják. Karaktere az akár 2-3 évig tartó érlelésnek megfelelően változik: a maláta aromája tompul, idővel sherrys, portóis jegyek is felfedezhetőek benne.
Leginkább pale ale malátából készül, karamell maláták kiegészítésképpen szerepet kaphatnak. Ritkán és kis mennyiségben pörkölt maláta is hozzáadásra kerülhet a karakter cizellálása céljából. A komló lehet angol vagy amerikai, az élesztő szintúgy. Színe a mélyaranytól egészen a sötét barnáig terjedhet. Hidegen lehet zavaros, habja kevés, nagy százalékban piszkos fehér színű. Illatban gazdag. Erős malátásság, karamell, kenyér, (aszalt) gyümölcsök jellemzik. Alkoholtartalma magas. Ízében visszaköszönnek az illatban tapasztaltak: kenyér meg a héja, karamell, aszalt gyümölcsök. Az oxidáció miatt megjelenhetnek a fent már említett boros jegyek. A korty vastag, krémes.