Semmilyen féket nem szereltünk a Sörmenetre, szóval a Győr környéki mászkálás és a zirci apátságbejárás után, elkapva a mandulavirágzás első pillanatait, Kecskemétre indultunk.
A magyar malátagyártás nyomában
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Igaz, kicsit szokatlan útvonalon közelítettük meg a várost, hiszen előbb Dunaújvárosba néztünk be, hogy szemügyre vegyük a malátagyárat, amely már a fekvéséből adódóan is egyedülálló: a Szalki-sziget olyan Dunaújvárosnak, mint a Hajógyári Budapestnek. Az egykor jelentős ipari termelést és logisztikát lebonyolító terület egyik felén nyáron ma már fesztivált rendeznek és camping működik. A másikon viszont a Dunai Vasmű darui helyezkednek el és volt ott annak idején ruhagyár is, aminek műemlék épülete épp a Boortmalt Magyarország malátagyára mellett található.
A Boortmalt a világ vezető malátagyártója, globálisan 3 millió tonnás termelési kapacitással, öt kontinensen vannak jelen, 27 malátázó üzemmel. Dunaújvárosban évente 75 ezer tonna malátát gyártanak, mindet magyar alapanyagból. Badass Barley Malt márkájuk pedig kifejezetten a kisüzemi sörfőzdéknek szól, egyre több magyar craft főzde veszi tőlük az alapmalátákat, amelyeknek minden szeme hazai alapanyagból készül.
Az akasztói craft
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Letaglózva a malátagyár méreteitől Akasztó felé vettük az irányt, ahol a KunST Sörfőzdét vettük szemügyre. Persze a dunaújvárosi üzem méretei mellett minden eltörpül, de az akasztói KunST mégsem mondható kicsinek, hiszen a kisüzemi főzdék között tekintélyes az 1500 literes főzőház, a napi 3000 liter előállítására képes erjesztőtés és az 5000 db/órás kapacitású palackozó is.
Az egyensúlyos, fajtajelleges bajor búzával, a karamellás-malátás ízvilágú félbarna lágerrel, a Mosaic és Centennial komlókkal főzött, ivós IPA-val és a klasszikus pilsenivel megpakolva távoztunk Akasztóról, a sörökkel azóta is ismerkedünk, és erre egyre több fogyasztónak is lehetősége lesz a jövőben, hiszen nemsokára a Spar, és az Auchan polcain is ott lesznek a KunST sörök!
Nápolyi pizza és kecskeméti pils
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A sokáig, csak 8 napig eltartható söröket készítő Kecskeméti Sörmanufaktúra 2021-ben, egy komolyabb fejlesztési kör után kezdett el változatosabb típusokkal és dobozban forgalmazott termékekkel foglalkozni. Túránk másnapján körbejártuk a sörmanufaktúra mindkét főhadiszállását, hiszen kettő is van nekik a hírös városban.
A sörfőzde Pils 12 söre az egyik legjobb a hazai kínálatból, ezt kóstolgatva néztük meg a főzdét, ahol komoly felújításokra került sor az elmúlt hónapokban, a régi erjesztőtartályok még most is az üzem udvarán várják a vevőket. A Kecskeméti Sörmanufaktúra jelenleg az olyan klasszikusok mellett, mint az említett pils és a bajor búzasör, illetve a bécsi ászok, készít többek között barackos gose-t, imperial milk stoutot, IPA-t és New England APA-t is!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Kecskeméti Sörmanufaktúra söreit persze a legjobb frissen, a Kecskeméti Sörházban kóstolgatni, ahol olyan nápolyi pizzát is kérhetsz melléjük, amitől egy pillanatra tényleg Campaniaban érzed majd magad! Ha pedig ránk hallgatsz, megkóstolod valamelyik hamburgert is, mert abban is verhetetlen a hely! ;)