fbpx

A klímaváltozás már most óriási hatással van arra, milyen sört iszol

Írta: BeerPorn.hu

2024-03-13 | 09:19 Hírek

Mi történik 2024-ben a söriparban? Befolyásolja-e a klímaváltozás a sörfőzést és a sör alapanyagait? Mit tehetnek a gyártók a fenntarthatóság növelése érdekében? Ezek a témák lesznek leginkább fókuszban a The Brewers of Europe májusi kongresszusán.

A francia-belga határnál, Lilleben lesz 2024-ben az EBC Kongresszusa és a The Brewers Forum, ahol a sörfőzdék, alapanyag beszállítók és vendéglátók egyaránt képviseltetik majd magukat. Az esemény plenáris ülései a piac legrelevánsabb témáival foglalkozik majd, a szemináriumok és kerekasztal beszélgetések pedig olyan részletekbe is belemennek, mint a sörfőzési technológiák, a marketingstratégiák, a fenntarthatósági gyakorlatok, a fogyasztói elvárások és a trendek.

A program középpontjában a klímaváltozás sörre és nyersanyagaira gyakorolt hatása lesz, illetve, hogy mit tehetne a sörfőzdék a fenntarthatóbbá válás érdekében. Lesz szó arról, hogyan optimalizálhatók a cefreforraló rendszerek, mi újság a hőszivattyúk háza táján, hogyan használható fel a leghatékonyabban a víz, és mit lehet kezdeni a már felhasznált komlóval.

A fórumon a sörök csomagolásának környezeti hatásait is elemzik, hiszen az Európai Unió épp felülvizsgálja a csomagolásról és a csomagolási hulladékokról szóló szabályozást és várhatóan kötelező célokat tűz ki ezek begyűjtési és újrafelhasználási arányára vonatkozóan. Ennek pedig kétségkívül jelentős következményei lesznek a söriparban, már csak azért is, mert az egyes országok más-más stratégiával próbálják kezelni a csomagolási hulladékot: Franciaország az újrahasznosítás és újrafelhasználás irányába halad, míg például a skandináv országokban betétdíjas rendszer működik.

Brewers of Europe Forum

Szó lesz a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről is, különös hangsúlyt kapnak a sörfőzdén kívüli kibocsájtások, vagyis az, hogyan lehet kevésbé szennyező az árpatermelés vagy a malátagyártás.

Mindezek mellett pedig természetesen szóba kerül majd a vízhasználat kérdése is. A Brewers Forum egy egész ülést szentel annak a témának, mit lehet tenni a sörgyártós során a vízfelhasználás csökkentése és a vízveszteség minimalizálása érdekében.

A kongresszus május 26. és 30. között lesz a franciaországi Lille-ben.