Cikk megosztása
A séfnek a hard seltzerről egyből a Balaton, a kánikula és a barátok jutottak eszébe. Lenk Zsolt, a Dreher Sörvacsorák kreatív séfje, miután kóstolta az újdonságot, elárulta hol bukkanhat fel a gasztronómiában a hard seltzer.
Magyarországon kevesen ismerik a hard seltzereket. Ezek az áttetsző, szénsavas, alkoholos italok jellemzően gyümölcs ízesítésűek, és igen zajos a sikerük az Egyesült Államokban. Épp ezért várható volt, hogy hamarosan itthon is felbukkannak. Az első hard seltzert a Dreher Sörgyárak hozta a magyar piacra, Viper néven.
A kategória annyira új Magyarországon, hogy a még az általunk megkérdezett specialisták sem kóstoltak ilyet korábban. Annál izgalmasabb volt elküldeni a Vipert séfnek, párlatszakértőnek, sommeliernek, baristának és természetesen sörfőzőnek is, majd jól kifaggatni őket a tapasztalataikról!
Lássuk, hogyan tetszett a Viper, Lenk Zsolt séfnek!
Az első kérdés természetesen az: hogy ízlett?
Elsőre a legjobb szó az érdekes. Kicsit bizonytalanok voltak az ízlelőbimbóim ezzel kapcsolatban, de ahogy jobban megismerkedtem vele, egyből a barátok, a Balaton és a kánikula ugrott be. Jéggel, fogyasztva tök jó nyári ital, hiszen alacsony az alkoholtartalma.
Hogyan mesélnéd el, milyen a hard seltzer, egy olyannak, aki még nem kóstolta?
Tulajdonképpen egy sörfőző készített először hard seltzert, és ez nem lehet véletlen. Lehet, hogy viccesen hangzik, de tekinthetünk úgy is rá, mint komló és maláta nélküli sörre. Bármilyen furcsa is ez elsőre, de az eljárás hasonló. Ha össze kéne foglalnom egy mondatban, azt mondanám, hogy erjesztett, ízesített ásványvíz.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Séfként bizonyára rögtön elkezdtél gondolkozni azon, milyen ételek környezetében bukkanhat fel a seltzer… Én nehezen tudom elképzelni, hogy úgy jelenik meg egy vacsorán, mint mondjuk egy bor vagy sör. Aperitifnek viszont simán látom… Szerinted lehet szerepe a gasztronómiában?
Egyetértek abban, hogy bor vagy sör helyettesítésére nem alkalmaznám, de az éttermi trendek folyamatosan változnak. Lehet, hogy néhány év múlva megjelenhet a hard seltzer a komolyabb gasztronómiában is valamilyen formában. Én azt mondom, hogy a jégkásák, a fagyik és a sorbet esetében gegként simán használnám, a változatosság kedvéért akár a prosecco helyén.
Korábban említetted, hogy egyből koktélalapként gondoltál rá. Milyen italokban tudod elképzelni?
Nyilvánvalóan nem fogja a prámium kategóriás italoktól, vagy a kraft tonikoktól elvenni a helyet, hiszen a hard seltzer egészen másról szól, de számos helyen felbukkanhat. Akár néhol a már említett habzóborok helyén, koktélokban, de ha a vodka szóda és a gin tonik irányába indulunk, ott is lehet keresnivalója. Persze mondjuk a gin tonik esetében a kétféle alkohol összesimulása nem egyértelmű, de egy jó fantáziájú mixer fantasztikus dolgokat hozhat ki belőle.
Tudjuk, hogy az USA piacain roppant sikeres a kategória, mit gondolsz arról, hogy Magyarországon milyen karrier előtt állhat?
Amondó vagyok, hogy ha elindul a buliélet, a fesztiválokon lesz leginkább ott a helye. Persze ennek kell átfutási idő, hiszen 2016-’17-ben jelent meg az Egyesült Államokban, vagyis ott van nagyjából négy év előnye a ’seltzernek, de ha ott működik, itt is sikeres lesz.
Jelenleg a nemzetközi piacon elsősorban citrusos ízesítésű hard seltzerek vannak. Ugyanakkor van itt pár olyan (magyar) gyümölcs, mint a ribizli vagy az egres, amelyekkel talán jól működhet. Eljöhet a magyar hard seltzer ideje?
Nyáron, amikor várhatóan népszerűbb lesz a hard seltzer, a fogyasztók egyébként is kívánják a citrusos ízeket. Ha azonban elrugaszkodunk ezektől, bármilyen jó minőségű gyümölccsel el tudom képzelni. A dinnyés vagy a sárgadinnyés ráadásul remek, itthon termett gyümölccsel készülhetne, csakúgy, mint mondjuk a sárgabarackos.
A Dreher Sörgyárak által forgalmazott Viper hard seltzer már kapható 0,33 literes dobozos kiszerelésben, és hamarosan érkezik majd az üveges változat is! Mindkettő 96 kilokalóriát tartalmaz, alkoholtartalmuk pedig 4 százalék.
(x)