Cikk megosztása
A nyári uborkaszezonban rendre felpörgő brit tudósok most azt fedezték fel, hogy nem muszáj a gabonában található keményitőből, vagyis cukorból erjeszteni az alkoholt, lehet zöldborsóból is.
Ráadásul ez szerintük (mármint a borsóból készülő szesz) jóval kisebb ökológiai lábnyommal kivitelezhető, mint a gabonából erjesztett változat.
Élesben persze a gin esetében próbálkoznának a borsóból készült verzióval, hiszen az ital soha nem látott népszerűségnek örvend világszerte. A globális felmelegedés, az erőforrás-kimerülés, és az emberi toxicitás szempontjából azért környezettudatosabb borsószesz, mert a búzával szemben a borsótermesztéshez nincs szükség nitrogénműtrágyára, és a folyamat víz-, illetve légszennyező hatása is kisebb, igaz, a termesztés területigénye 112%-kal nagyobb – írja az Élelmiszer.hu.
Ugyanakkor a borsóban mindamellett több a fehérje, mint a búzában, így gin lepárlása után megmaradt melléktermék nagyszerűen használható takarmányozásra is.