Cikk megosztása
A KEG Sörművház idén igazán nagy hangsúlyt fektetett a friss komlóval készülő szüreti sörökre. Még egy „Hopferenciát” is rendeztek, ahol a közönség kóstolóval ünnepelhette az idei komlószedést, miközben ropogós szüreti beszámoló is érkezett, ráadásul elsőkézből!
A Hopferencián hat hazai főzde képviselője mutatta be friss komlóval készült söreit, mégpedig: Vigh Dávid (Uradalmi Sörmanufaktúra és a váli komlóföld), Prischetzky Botond (MONYO Brewing Co.), Lados Péter (Yeast Side Sörfőzde és a jászapáti komlóföld), Vida Norbert (Vaskakas Sörfőzde), Kóti Dániel (HopTop Brewery), Kiss Tamás (Hopfanatic Brewery).
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Miután közelebbről is megvizsgáltuk a komló tobozokat, termesztésük mikéntjét, illetve mindenféle beltaratalmi értéket, és definiáltuk a friss komlós sört is, rögvest bele is ugrottunk az évjáratba az Uradalmi IPÁ-jával. Frissen komlózva ez a sör harmadik évjárata. 67 kg friss komló ment a 2000 liter sörbe. Ráadásul mind szuperfriss tobozok! Citrusos, kicsit barackos, és nagyon zöld. A kesernyével sem viccel, de főleg friss és igen ropogós, fűszeres sör, fogyasztás után még hosszan érződik.
Második sörünk a Hoptop pale ale-je volt, amely az első szüreti sörük. Igen könnyed sör, ripsz-ropsz csúszik, de ez volt vele a cél is: egy nem túl markáns, jól élvezhető sört szerettek volna alkotni. Ilyen is lett, tele citrusokkal, frissítő, ki tudná tölteni az egész nyarat…
Igen szép, összhangos sör lett a Hopfanatic friss komlós IPÁ-ja is. Szép kesernye, jó karakter jellemzi. Egyszerre frissítő és játékos.
A Yeast Side Hoplagere komolyabb hangulatú, igen karkateres sör. Erősen keserűnek hat, visszagottabb gyümölcsösség, zöld komlós jegyek uralják. A kóstoló egyik legizgalmasabb darabja!
Zárásképp a Vaskakas Sörfőzde Hopharvest IPA-ja következett. Ezt a sört is nagyon jó inni, igen lágy, sima alkotás lett, amelynek 500 literébe összesen 16 kg komló ment bele úgy, hogy hidegkomlózás nem is történt. Érdemes megkóstolni, ha hozzájuttok!
A kóstoló után olyanokon morfondíroztunk, hogy a friss komlós sörök kóstolásával újfent új szegmens ismerhető meg. Pláne, ha arra gondolunk, hogy egy adott évjárat, illetve egy terroir mennyire képes befolyásolni ugyanannak a sörnek az ízvilágát. Persze egy friss komlós sört nem sok értelme lenne összekóstolni egy tavalyi „friss” komlóssal, ám egy évjáraton belül a termőhely (és persze a fajták) igen érdekes összehasonlításra adhat alkalmat. Talán a jövőben ilyen kóstolóra is sor kerülhet.