Cikk megosztása
A közelmúltban járta meg Magyarországot is a hír, hogy egy svájci ementálisajt-készítő különböző stílusú zenéket játszik a sajtoknak, érlelés közben. Hallottunk már ilyet borokkal és sörökkel is. Tényleg, te milyen számokat játszanál a kedvenc sörödnek? 🙂
A Emmentálban dolgozó Beat Wampfler úgy tartja, hogy a sajtok érlelése során nem csak a páratartalom és a hőmérséklet fontos, hanem a hanghatások is. Némelyik sajtnak technót, a másik csoportnak ambient zenét, a harmadiknak pedig klasszikusokat nyomat.
A hangok szilárd tárgyakra gyakorolt hatását egyébként a szonokémia nevű tudományág vizsgálja, és időről-időre előkerül az érlelt ételek is italok által „halgattatott” zenék témája is. Chilében van olyan organikus borászat, ahol a tölgyfahordós érleléshez zsoltárokat játszanak a boroknak, a philadelphiai Dock Street Beer sörfőző mestere pedig Wu Tang Clant nyomat szerencsétlen söröknek.
So, it’s official. We are aging a beer with Wu Tang. @zoowithroy @meechone @cranekicker spotify playing 24/7 pic.twitter.com/4Crj0K1QV4
— vincethebrewer (@vincethebrewer) 2015. május 21.
Vince Desrosiers, a vezető sörfőző szerint simán lehet, hogy a basszus elegendő vibrációt okoz ahhoz, hogy az élesztő valamilyen mozgást végezzen a hatására, így akár befolyásolhatja az ízeket is.