Cikk megosztása
Hét éve foglalkozik hordóérlelt sörökkel a Horizont Brewing és a Night Shift sorozatra a főzdében mindig úgy tekintettek, mint az egyik legfontosabb projektre. Két pasrty stouttal és egy rye wine-nal vált teljessé a 2023-as Night Shift kompozíció.
Aki járt már a Horizont Brewing-nél, tapasztalhatta, hogy a főzde egy része jobban hasonlít borászatra, mint sörfőzdére, annyi fahordót használnak. Ezekben pihennek olyakor évekig a Night Shift tételek, hogy ilyenkor, karácsony előtt végre a közönség is megismerhesse őket.
A 2023-as sorozatból az első négyet már bemutattuk ebben a cikkben, most pedig kanyarodjunk rá a maradék háromra!
Rye Wine Aged in Bourbon Barrels
Két évig pihent bourbon hordóban ez a rye wine, azaz rozsbor. De mi is az a rozsbor?
Minden a barley wine-nal, vagyis árpaborral kezdődött, amely a hosszú érlelhetőségéről híres, így álítható párhuzamba mondjuk a nagy bordói vörösborokkal. Az árpabort pedig követték azok a „gabona borok”, amelyek búzamalátával vagy ebben az esetben épp rozsmalátával készülnek.
A Night Shiftek történetében volt már néhány ilyesmi, ez viszont valami egészen új! A rozs a sörfőzés szempontjából alulértékelt gabona, de ez a tétel is nagyszerűen bizonyítja hogy meghálálja, hogyha egy főzde komolyan dolgzik vele!
A sörhöz ráadásul nem csak sima rozsmalátát, hanem kétféle karamellizált rozsmalátát, valamint rozspelyhet is használtak, majd az egészet két évig érlelték bourbon hordókban. Az eredmény egy kivételes ínyencség: krémes, gyümölcsös ízvilágú, nagyon komplex, hordós jegyekkel rendelkező cucc lett.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Mexicake-inspired Imperial Stout Aged in Rhum, Rum and Bourbon Barrels
Ezzel a sörrel Méhn Marcellnek, a Horizont vezető sörfőzőjének álma teljesült: egy chilis, fahéjas imperial stout, amit három különféle hordóban érleltek, majd blendeltek, azaz gondosan meghatározott arányban vegyítettek.
Nagyon combosak a hordós ízjegyek benne, de ezzel nyilván nem árulunk el nagy titkot, mellettük pedig izgalmasan bukkan fel a chili és a fahéj zamata is! Komló nem igazán érezhető, hiszen szuperül belesimul az összeképbe, ami nem is csoda: a párlatoshordók fás, vaníliás ízjegyeit kiegészítő komlót választottak ehhez a tételhez.
A hordók pedig a karibi szigetvilágból származnak: különféle rhumos, rumos hordók, valamint egy amerikai whiskey lepárlótól származó bourbon hordókban iskolázták ezt a sört, majd a élehető legjobb arányú blendelés után nyerte el végső formáját.
Vanilla & Cinnamon Bundt Cake Pastry Stout Aged in Tennessee Whiskey Barrels
Van a Horizontnál némi vetélkedés az előző sört jegyző Méhn Marcell és Ujlaki Balázs üzemvezető között, hiszen amíg az előző Marcell kitalációja, ez Balázs szerelemprojektjének megvalósulása.
Egy kuglóf-ihlette, édesebb pastry stout-ról van szó, a hordók vaníliás ízjegyei mellett pedig egy kis fahéj pörget egyet az egészen. A cél a lehető legvaníliásabb ízélményt összehozása volt, méghozzá minél kevesebb vanília hozzáadásával.
Ennek érdekében a legvaníliásabb jegyekkel rendelkező hordókat használták az érleléshez, az alapsör pedig a HBC 472 nevet viselő amerikai kísérleti komlóval készült, amely segít elmélyíteni a hordós érlelés során átvett Tennessee whiskey hordók fás, vaníliás ízjegyeit.
A végeredmény már-már meglepően édes, elképesztően zamatos, a Tennessee Whiskey hordók jellegzetes ízjegyeit gyönyörűen megmutató, mesésen vaníliás-fahéjas sütibomba lett.
Vajon a két süti ihlette stout közül melyik jön majd be jobban a Night Shift tesztelőknek???
Kóstolj rájuk, amíg még van belőlük!
(x)