Cikk megosztása
A sörárpa egy része idén szinte biztosan takarmányként végzi majd, mert rengeteg országban továbbra is zárva vannak a kocsmák és az éttermek. A termelők és a malátagyárak az árak esésére számítanak.
Világszerte aggódnak a legnagyobb árpatermelők, hiszen a kocsmák és éttermek bezárása, valamint a sportesemények és fesztiválok tiltása – így mondjuk a németországi Oktoberfest elmaradása – jócskán visszavetette a sör és a whisky készítéséhez használt maláta iránti igényt. A sörgyárak és a malátatermelők csökkentették a termelést, emellett pedig az európai árpakészletek évtizedes csúcsokat ostromolnak majd – foglalta össze a helyzetet az Independent.
A termelők aggódnak, mert már elvetett árpát ugyan betakarítják majd, de bizonytan, kiknek tudják eladni.
A világon megtermelt árpának körülbelül hatodából készül maláta, de ez az arány a tradicionálisan sör és whiskykészítő országokban magasabb. A legnagyobb mennyiségben épp Európában készítenek malátát. A kontinensen várhatóan megtelnek a raktárak a következő időszakban, az árak pedig csökkenésnek indulnak majd.
Ráadásul a malátának szánt árpát speciális silókban kell tárolni, hogy megőrizze minőségét. A júniusban kezdődő betakarítás előtt viszont sok termelőnek egyszerűen nincs elég helye ahhoz, hogy tárolja az új termést. A belga tulajdonú Boortmalt, amely a dunaújvárosi malátaüzemet is működteti, az Independent információi szerint várhatóan csökkenti felvásárlást, míg az Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is jelen lévő Malteurop négy Észak-amerikai üzemét tervezi bezárni.
Az Egyesült Államokban arra számítanak, hogy a jövő évi árpakészletek globálisan csaknem 7 százalékkal haladhatják meg a jelenlegi szintet, és a prémium minőségű, malátának szánt árpa egy része takarmányként kerül majd értékesítésre.