Svájc és Ausztria területén főzhettek sört már a kora kőkorban is

Írta: BeerPorn.hu

2020-05-12 | 06:26 Hírek

Osztrák kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy a Zürichi-tó környékén már a kőkorszakban is készítettek malátát, igaz, azt nem lehet tudni, hogy alkoholt is erjesztettek-e belőle.

A legkorábbi, ismert sörfőzdét 2018-ban fedezték fel a régészek. Az a lelet egy csapásra, mintegy ötezer évvel tette korábbra a sörfőzés legősibb bizonyítékát. A Földközi-tenger keleti medencéjében egykor működő Natúf-kultúra korabeli söre leginkább a zabkására hasonlíthatott, amelynek készítésekor csíráztatták a gabonát, amit leszűrtek és szárítottak, ezt követően összetörték a malátát és elkezdték melegíteni, majd magára hagyták és a levegőben jelenlévő vadélesztőkre bízták a további munkát – olvasható a HUBA – Hungarian Beer Academy tankönyvének a sör történetéről szóló részében.

Hasonló lehetett a „sör” a Zürichi-tó és a Bodeni-tó környékén, ahol osztrák kutatók találtak malátát tartalmazó maradványokat, amelyek valószínűleg a korai kőkorszakból származhatnak.

Osztrák kutatók új módszert fejlesztettek ki a malátaalapú élelmiszerek, így a sör maradványainak felismerésére, úgy azonosították a kora kőkorszaki sörkészítés közép-európai jelenlétére utaló legrégebbi ismert nyomokat.

Andreas G. Heiss, az Osztrák Tudományos Akadémia régészeti intézetének kutatója és munkatársai egy olyan diagnosztikai módszert dolgoztak ki, amellyel a malátaalapú élelmiszer az elporladt vagy szétzúzódott és végül elszenesedett anyagban is kimutatható.

Heiss és munkatársai eltérő ideig csíráztatott árpamalátát szenesítettek el mesterségesen és összehasonlították őket régészeti lelőhelyekről származó, elszenesedett gabonamaradványokkal. Pásztázó elektronmikroszkóppal végzett vizsgálataikban egyes leleteknél ugyanolyan mértékben elvékonyodott Aleuron-sejtfalat találtak, ami alapján biztos, hogy a Zürichi-tó közelében egykor talált maradványok és a Boden-tónál fekvő Hornstaad-Hörnlénél feltárt, eddig „kenyérszerű tárgynak” nevezett leletek malátát tartalmaztak – írja a Hirado.hu.

Az ősemberek az apróra zúzott árpamalátát vízzel önthették fel, amely egy tűz során besűrűsödött és elszenesedett. Azt sajnos már nem lehet egyértelműen megmondani, hogy alkoholmentes malátaitalt készítettek elő vagy kőkorszaki sört akartak erjeszteni – mondta Heiss.