fbpx

Sörszeminárium: minden, amit tudni kell az IPA-ról

Írta: BeerPorn.hu

2017-11-21 | 07:51 Magazin

Fotó: Édes Érzés Facebook

Az Édes Érzés és a Fehér Nyúl Sörfőzde sörszemináriumának második előadásán minden az IPA-ról szólt. Öt sör került kóstolásra, köztük egy házi főzet. A pontozás eredményei lehet, hogy meglepőek lesznek!

November 12-én került sor az Édes Érzés és a Fehér Nyúl Sörfőzde sörszemináriumának második előadására, ahol László Gergely és Csepregi András a Soproni IPA-ján, a Fehér Nyúl sima és Imperial IPA-ján, egy Brewdog sörön és Gergő házi főzetén keresztül mutatták be a sörtípust.

Fotó: Édes Érzés Facebook

AZ IPA legfőbb jellemzői között természetesen első helyen szokás emlegetni a kiemelkedően intenzív komlóaromát, a citrusos, virágos, parfümös, gyantás, fenyős és/vagy gyümölcsös karaktereket, valamint az esetenként megjelenő vágott fűre emlékeztető jegyeket.

Mindezekhez kevés malátás édesség társul, a sörök színe pedig a közepes aranytól akár a közepesen vörös rézszínig változhat. A hab a legtöbb esetben szép tartós, fehér vagy törtfehér.

Kóstolva legtöbbször a közepestől erősig terjedő komlóíz a meghatározó, amerikai komlókarakterrel. Ugyanez a helyzet a komlókeserűséggel, amely a nagyon erős szintig is elmehet, de egy jó IPA-ban a malátaháttér támogatja a keserűséget.

Ez remekül tetten érhető a kortyérzetnél is, amely a közepesen könnyűtől a közepesen testesig terjedhet, és a szénsav száraz lecsengést ad a malátás édesség mellett.

László Gergely “szinte inkognitóban”

Ami az alapanyagokat illeti, IPA-nál négy alap összetevőre van szükség: pale ale maláta, amerikai komlók, amerikai élesztő és lágy vagy közepesen szulfátos víz.

Ezek a sörök leginkább egylépcsős cefrézéssel készülnek, általában kisebb hőmérsékleten a jó erjeszthetőség érdekében, felsőerjesztésű élesztőtörzs használatával és hidegkomlózással.

Persze egy IPA esetében a megfelelő test mellett minden a keserűségről és a komlóaromákról szól, szóval itt a táblázat, amelyből kiderül, hogy egyes sörtípusok milyen IBU-val bírnak. (Az IBU az Internationan Bitterness Unit, amely azt jelenti, hogy hányszorosára kell hígítani vízzel az adott cuccot, hogy ne eltűnjön belőle a keserű íz.) Az IPA nyilván a tábla végén keresendő.

A sörszemináriumok végén irtó májer realtime szavazás is van, ahol a kóstolt söröket értékelik a hallgatók. Az IPA esetében Gergely házi főzete elverte a mezőnyt, csakúgy, mint az APA sörös esetében, az első előadáson. Arról, hogy a harmadikon (savanyú sörök) hogyan alakult az eredmény, hamarosan beszámolunk, de a legfontosabb az, hogy jövő vasárnap, amikor a stoutok lesznek soron, te is szavazhatsz, ha eljössz.

Jelentkezz itt!