Cikk megosztása
Rendre előkerül a kérdés a kezdő házisör főzők körében, hogy jó ötlet-e malátasűrítménnyel próbálkozni, vagy az úgysem hozza a várt eredményeket, így egyből a megroppantott maláta a jó megoldás. Mit mond a tapasztalat?
Aki otthon szeretne sörkészítéssel próbálkozni, és tegyük fel, hogy már azt is kitalálta, milyen sörtípussal próbálkozna, ne adj isten, már az üres üvegek is készen állnak, komoly válaszút elé érkezik: használjon-e malátasűrítményt, vagy nem? A maláta- vagy sörsűrítmény jócskán leegyszerűsíti a folyamatot, hiszen kis túlzással elegendő hozzá vizet adni, figyelni a megfelelő hőmérsékletre, beletolni a cukrot, fűszerezni, aztán egy idő után sör lesz belőle. Abban az esetben viszont ha valaki a roppantott malátát választja, jöhet a bonyolult cefrézés, egy csomó hibalehetőséggel. De akkor melyik legyen??? A válaszokat az Első Magyar Házisörfőző Egyesület Facebook csoportjának tagjai segítettek megtalálni.
Szinte teljesen egybehangzó az a vélekedés, hogy kezdésnek bőven jó, hogyha malátasűrítményt használ a sörfőző, hiszen az első néhány főzet elkészítése épp arról szól, hogy rákapjon a dolog ízére az illető, úgy pedig kevesebb a hibalehetőség. Igen ám, de mi van akkor, hogyha valaki a megvett sűrítményes csomagot kissé a saját ízlésére szeretné formálni?
Nos, arról, mennyire fér meg egymás mellett a sűrítmény és a kreatívkodás, már inkább megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint csak nagyon korlátozottan lehet belevariálni a receptbe mások viszont azt mondják, hogy a komlómennyiségekkel és forralási időkkel, a hőmérséklettel, valamint az élesztő típusával jól el lehet játszani.
A sűrítménnyel készülő sör sem rossz, és a kezdő házisör készítő legalább megtanulja az eszközök használatát, és szerez egy kis rutint a dologban. Aztán ha jók lesznek az első főzetek, jöhet a(z otthon) roppantott mag.
Mire vársz? 🙂