Cikk megosztása
A bor és a csoki párosítás már itthon sem jár gyerekcipőben, számos program, kóstoló van felfűzve erre a fonálra. A sörök esetében azonban szokatlanul hangzik, hogyha csokikhoz szeretnénk kínálni őket. Pedig pár sör, körültekintően választott csokival együtt fogyasztva nagyszerű élményt adhat!
A legjobb sör- és csokoládépárok, a Wilbur and Sons csokimanufaktúra szerint mind-mind néhány kulcsszabály alapján születnek. Az egyik, hogy a sörben és a csokiban valójában nagyon sok a közös. Ott vannak rögtön mondjuk a stoutok, amelyek kóstolása közben mindenki a csokira és a kávéra asszociál – ez pedig azt jelenti, hogy ezek csokoládéval párosítása nem is nehéz feladat.
A jól működő párok megtalálásához az egyik kulcs, hogy az édes ízek erősítik egymást, és ez a keserűre is igaz. Tehát, ha van egy édes csokim, amihez ugyancsak édes ízvilágú sört kínálok, együtt minden bizonnyal túlságosan édesek lesznek. Ugyanez a helyzet akkor, ha egy brutális étcsoki mellé dupla IPA-t fogyasztunk: nagyon keserű élmény lesz.
A stoutok ezért leginkább közepesen édes, sötétebb csokikkal működnek jól együtt. Ha pedig adott egy citrusos ízvilágú sör – mondjuk egy wit -, az Wilburék szerint jobban esik majd keserűbb csokikkal.
A fő ízprofil mellett a savasságra is figyelni kell. A legtöbb sör csak enyhén savas, de a szánsav jelentősen emeli a savasság érzését – az ilyen, csípősebb főzetek nehezen párosíthatók a csokoládékkal, kivéve talán a nagyon sötét, brutális kakaó-tartalmúakat.
A lényeg, hogy a csoki-sör párosításnál se féljünk kísérletezni, a szabályok csupán az irányokat jelölik ki!
Íme néhány párosítás amelyek már jól beváltak:
Oatmeal stout és tejcsokoládé
Az oatmeal stout nagyon sötét színű, a pörkölt maláta uralja, miközben nagyon krémes, nem keserű. Jól működik a szintén nagyon krémes, jó minőségű tejcsokival.
IPA és fekete csoki, esetleg némi fűszerrel vagy sóval
IPA fajtákból rengeteg létezik, különböző stílusjegyekkel. A földes-komlós ízvilágú klasszikus IPA sörök sötétebb csokikkal egészülnek jól ki, pláne ha a csoki sós, vagy borsos, esetleg chilis.
Pilsner és közepesen édes csokik
A pilsnerek malátás és földes komlós jegyei szuperül párosíthatóak a kevéssé édes, nem túl sötét csokikkal.
Brown ale és (mogyorós) fekete csoki
A közepesen kesernyés brown ale rendelkezik pörkölt malátás, karamelles és csokoládészerű jegyekkel. Szuper mogyorós, mandulás fekete csokikkal!