Cikk megosztása
Sörről és étkezésről tanulni, mindig érdekesen hangzik. Ilyenkor nem csak az ízek számítanak, a közösségi élmény sem elhanyagolható! Ha kedved támad mélyebbre ásni a témában, ebben a cikkben adunk néhány általános alapelvet és tippet.
Szakértők javaslata alapján, ha sör és étel párosításokban gondolkodunk, érdemes a sajtokkal kezdeni, mert azok kevésbé összetettek, mint egy komplett menü vagy egy főétel. Persze sokaknak a sajtról inkább a bor jut eszükbe, mintsem a sör, pedig egy-egy jó sört könnyebb bizonyos sajtfélék mellé párosítani, mint különböző borokat.
Mint minden párosításnál, legyen az egy szoknya és egy blúz, vagy függöny egy frissen festett szobába, sosem a diszharmóniát keressük, hanem ahogy a szemnek, úgy az ízlelésünknek is az összhangra van szüksége. De akkor mit is ajánlanak a szakértők, ha biztos élvezetre akarunk menni?
1. Búzasör és friss mozzarella
Eleinte furcsa érzés lehet a tejszerűen krémes sajt találkozása a gyümölcsös, kissé fűszeres aromákkal, de az eredmény fantasztikusan krémes, bizonyos esetekben az őszibarackra emlékeztető ízeket mutathat. Főleg nyári melegben érdemes kipróbálni…
2. Barna sör és nemespenésszel borított, fehér lágy sajtok (brie, camembert, stb.)
Ez a sajttípus felismerhető a kérges külsőről és a ragacsos, nyúlós belsőről, ez számos lehetőséget ad a sajtos élvezetre. Az intenzív aromák ellenére a sajt közepe enyhe, lágy, így a sör nem lehet mellette túl keserű. A végeredmény, a sörrel összekóstolva olyan, mintha egy grillezett sajtos szendvicset majszolnál…
3. IPA és kék sajt
A kékpenészes sajtok íze a komlóéval kiegészülve egyszerűen lenyűgöző! A sajt zsírossága pedig csökkenti a sör keserűségét, így alkotva harmóniát.
4. Duplabak és krémsajt
A gazdag, sós-vajas sajt és a sötét, édeskés maláta csatája egy szelet csokoládés-karamellás sajttortát varázsol nekünk. Ha egy igazán különleges párosításra vágysz, próbálhatod belga tripellel is…
5. Imperial stout és érlelt gouda
Az érlelt gouda sajt nem csak színében, de ízében is karamellre hasonlít, enyhén húsos és vajas jegyekkel. Spékeld meg egy nagy, sötét sörrel – a húsos, füstös, karamellás és sós ízek nagyszerűen működnek együtt!
A sörök és a sajtok párosításainak megismerése végtelen történet. A variációk száma végtelen, fedezzétek fel az ízharmóniákat kortyról-kortyra és falatról-falatra!
(Via)