Cikk megosztása
Mi más jelezné jobban, hogy a minőségi sör ott dörömböl a csúcsgasztronómia ajtaján, mint az, hogy a legnavesebb hazai gasztrorendezvény, a Gourmet Fesztivál idén a paprika és a sercli mellett a sört adta meg, mint kulcsösszetevő. A sör lesz tehát az egyik összetevő, amellyel majd dolgoznak a séfek.
A május 16-19. között rendezett Gourmet Fesztiválon – hagyományosan a Millenárison – kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.
Az inspirációt pedig majd a paprika, a sercli és a sör adja a séfeknek, hiszen az előző két évhez hasonlóan idén is csak kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.
A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb felhozatallal találkozhatnak majd a látogatók. Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez – mondja Nemes Richárd, főszervező.
A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni – magyarázza Mautner Zsófi, aki évek óta a fesztivál háziasszonyaként vezeti a Gasztroszínpad programjait.
A paprika pedig az az alapanyag, amiről az egész világ ismeri Magyarországot – folytatja Jókuti András, a fesztivál másik házigazdája, hozzátéve, hogy itt az idő megmutatni a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni.
A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik majd meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett természetesen a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd.
Szöuli és moszkvai gasztrosztárok jönnek
A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét, az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák a Millenárisra.
A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.