Nyárra főzött melós sör, mégsem a melósok isszák, mi az?

Írta: BeerPorn.hu

2019-07-09 | 06:53 Magazin

Fotó: Haydtsbrewing.com

Legtöbbször könnyű, imádni valóan citrusos, és azonnal jöhetne belőle még egy pohárral. Nem csoda, a saison sört épp arra találták ki, hogy frissítsen, és ha lehet, mehessen belőle egymás után több is, anélkül, hogy elfáradna az ember. A saisonnak most van a szezonja!

A saison az egyik legegyértelműbb sztorival rendelkező sörtípus: Belgium déli, francia nyelvű részéről, azaz Vallóniából származik, ahol jelentős a mezőgazdaság, ebből következően pedig jelentős tömegek dolgoztak nyáron a földeken. Nekik készítették, vagyis részben ők főzték maguknak a téli-tavaszi hónapokban a saisont, amelyet elsősorban nyáron ittak meg. Ahhoz pedig, hogy ne kapával és kaszával a kezükben alvó/kóválygó emberekkel találkozzon az, aki Vallóniában nyáron a földeket jártja, könnyű, alacsony alkohol tartalmú sörre volt szükség.

Nagyjából száz évvel ezelőttig nem is cifrázták túl ezeket a söröket: mind tök egyszerű volt, egyedül a helyi élesztők gondoskodtak egy kellemesen citrusos karakterről, a komlók és a maláták a lehető legegyszerűbbek voltak.

Persze ma már a saison is sokkal változatosabb, mint régen. Európában a második világháború után kezdtek igazán blikkfangosabb verziókkal előállni, megjelentek a korábbinál jóval alkoholosabb változatok, és természetesen az USA is rátalált a típusra. Az amerikai saisonok leginkább farmhouse aleként kerülnek piacra, és vannak már az egészen világosak (és roppantmód változatosan komlózottak) mellett sötétebb színűek, malátahangsúlyosak is, az egyébként is megfigyelhető almás, citrusos ízjegyeket pedig nem ritkán fűszerekkel, hozzá adott gyümölcsökkel húzzák alá a sörfőzők.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Ami a hazai saison kínálatot illeti, szerencsére elég színes. Az alap saisonokon túl a Mad Scientist főzött már vaddohány mézzel, babérlevéllel, fekete ürömfűvel és hibiszkuszvirággal turbózott, de az idei Budapest Beer Weekre, az Edge Brewinggel, a TuffBuzz-zal és a Black Horn-nal közösen epres-rebarbarásat is. A Monyo évek óta készíti a borókás fekete saisonját, de ha egy kicsit klasszikusabbra vágynál, ott a Vaskakas citromfüves söre is. Mikor próbálnád ki ezeket, ha nem július közepén???