Nemeskomlókkal készített gint a Hara’Punk

Írta: BeerPorn.hu

2021-08-04 | 20:36 Hírek

A gin másodvirágzását, és korábban sosem látott, jelenlegi népszerűségét – csakúgy mint a sörök esetében –, az ezredforduló után megjelenő craft változatai hozták el. A borókahangsúlyos párlat a kis lepárlók kreativitásának hála, immár számtalan változatban létezik, a legújabb magyar gint pedig egy gerilla sörfőzdének köszönhetjük.

A 2009-ban alapított Hara’Punk Brewing söreit a kezdetektől bátor alapanyagválasztás és a kreatív receptek jellemzik, viszont ez az első alkalom, hogy a sörökön kívüli világba merészkedtek. A Hara’Punk Gint a Váchoz közeli Kosdon működő Lunczer Pálinkaház lepárlójában készítették el.

Simonfai Balázs és Csanád Márton, a sörmárka alapítói évek óta tervezték, hogy belefognak a ginkészítésbe. Mivel ez az ital is az ő nevük alatt jelenik meg, fontos volt, hogy rájuk jellemző ízvilágot képviseljen, illetve valamiképp illeszkedjen a craft sörök sorába. A kapocs az aromakomló lett, amely a ginben is izgalmas fűszer, miközben reflektál a Hara’Punk gyökereire.

A Hara’Punk Gin egy vérbeli kortárs, „crafted gin”, amely a párlatok esetében a „craft beer” megfelelője, vagyis kisüzemben készül, a legmagasabb minőségű alapanyagokból, maximáis odafigyelés mellett. Fajtáját tekintve pedig desztillált gin, egészen a komlók hozzáadásáig.

„A tisztán búzából készült szeszt a második lepárlás előtt ízesítjük hazai borókával és korianderrel, valamint grapefruittal, citrommal, gyömbérrel és további fűszerekkel, illetve egy leheletnyi Citra és Mosaic komlóval. Utóbbiak hasonlóan kerülnek bele, mint a sörök esetében a hidegkomlózáskor, tehát a már majdnem kész terméket fűszerezzük velük. Így tudjuk leginkább megmutatni ezeket az aromákat, illetve ettől lesz kissé zöldes árnyalatú az ital” – mondták az alkotók.

A craft sörfőzésben igen népszerű Citra és Mosaic, amerikai aromakomlók grapefruitos, citromhéjra és fenyőre emlékeztető aromái felerősítik a Hara’Punk Gin egyébként is citrusos, enyhén gyógynövényes ízvilágát.

Az újdonságot elsősorban tisztán ajánlják, de természetesen tonikkal fogyasztva is érdemes kipróbálni. A sörfőzők szerint leginkább jó minőségű, száraz tonik illik hozzá borókával és citrusokkal, netán friss komlóvirággal.