Cikk megosztása
A pilsnerek megjelenésük után nagyon hamar váltak a világ legnépszerűbb sörtípusává, és a maiak alig különböznek az első főzetektől. Íme a négy elem, amitől olyan sikeres ez a sörtípus.
Előző cikkünkben a pilsner eredetét elevenítettük fel.
A legtöbb sörről elmondható, hogy négy fő alkotóelemből állnak. Nincs ez másképp a pilsner esetében sem, de ellentétben sok más sörrel, ebben a típusban rendkívülei egyensúlyban vannak jelen a hozzávalók. A pilsnerben minden összetevő jellegzetessége remekül megfigyelhető. Az élesztő remekül meghatározza a stílust, nincs benne agresszív malátás íz, mégis specifikus malátaprofillal találkozunk, valamint a komlóíz és a keserűség szintje is arányos ennél a típusnál.
Élesztő
A Pilsner hangsúlyozottan egy láger típusú sör. A hidegkedvelő láger élesztő melyet Németországból csempésztek ki, a sört tisztává és sokkal kiszámíthatóbbá tette, mint a tradicionális ale élesztők. Az élesztő tisztán erjeszt és nagyon kevés alkoholtól és széndioxidtól eltérő anyagot termel. Emellett az erjedés végén lesüllyed az erjesztőtartály aljára, így csodásan tiszta sört hagy maga után. A fajta klasszikus élesztő törzsei segítenek a kész sör kerek, lágy, malátás karakterének kialakításában is.
Maláta
A pilzeni egy enyhén aszalt maláta, amely karakteres, mézszerű édességet kölcsönöz a sörnek, illetve a háttérben enyhe, kenyeres ízt ad hozzá. A sör a regionális különbségektől függően lehet kenyeresebb, karamellásabb, kekszesebb, stb. Vannak olyan receptek is, amelyekben sokféle világos színű malátákat használnak, valamint némi karamellmalátát is.
Komló
Ha a komlóról van szó, akkor a pilsnerhez természetesen a cseh Saaz, avagy Zatec-i dukál. A komlófajta csodálatosan fűszeres, gyógynövényes, virágos aromát és kellemes kesernyésséget kölcsönöz a sörnek. A Saaz komlónak viszonylag alacsony ko-humulon tartalma van. A ko-humulon a komlóolaj egyik összetevője, amely, ha nagy százalékban van jelen a teljes olajtartalomban, akkor igen keserű karaktert ad a sörnek. Az alacsony ko-humulon tartalmú komlókat nagyobb mennyiségben is lehet alkalmazni, így hangsúlyos ízt tudnak adni a sörnek.
Víz
Pilzenben a helyi víz híresen és lenyűgözően lágy. Ez a hihetetlenül lágy víz járult hozzá ahhoz, hogy a komlók által közölt keserűség sokkal inkább kellemes, lágyan simogató érzésként van jelen.
Most, hogy átvettük miből lesz a pilsner, már csak egy kérdés maradt: milyen regionális variációi alakultak ki ennek a sörtípusnak? A következő részben ezt is megmutatjuk!
Folytatjuk!
A cikk a Beerandbrewing.com írása alapján készült.