A sör, amely még az IPA-k előtt megmutatta, mit tud a komló

Írta: Szente László

2018-03-07 | 07:01 Magazin

Fotó: Pxhere.com

A legnagyobb sikereket a történelemben látványos hibák előzték meg: a világ legnépszerűbb sörtípusa például néhány hordónyi, csatornába öntött sör után született meg.

A pilsnerek megjelenésük után nagyon hamar váltak a világ legnépszerűbb sörtípusává. Megmutatták a komlókban rejlő ízek lehetőségeit, jóval az első IPA-k színrelépése előtt. A pilsnerekkel azonban nem egyszerű dolgozni: az esetleges hibák azonnal megmutatkoznak.

A Cseh Királyságban, egész pontosan Plzeňben, 1838-ban több hordónyi romlott sört öntöttek ki az utcára. Akármi is volt az oka ennek (akár valamilyen szennyeződés, vagy káros mutáció a sörökhöz használt felsőerjesztésű élesztőkben), Plzeň városának polgárai és sörfőzde vezetői eldöntötték, hogy ebből elegük van, és jelentősen változtattak azon, hogyan főzik a sört. Ez volt az első lépcsőfok a pilsner létrejöttében, amely később a globális sörfogyasztás alappillére lett.

Bár Csehországban történt mindez, valójában egy bajor sörfőző volt az, aki megalkotta az első világos lagert Plzeňben. Josef Groll, német sörfőzőnek az volt a feladata, hogy hozzon létre egy teljesen új típusú sört. Ehhez adott volt egy új főzde, a nagyszerű maláták, a zateci komló, a helyre jellemző lágy víz, és egy szerzetes által becsempészett új, alsóerjesztésű láger élesztőtörzs. Ezekből állította elő Groll az első pilsner típusú lágert, 1842 október 5-én.

Az új sör annyira sikeres volt, hogy számos sörfőzde utánozni kezdte, és a világos, tiszta láger gyorsan divatba jött Európa szerte. Azóta eltelt 175 év, és a pilsner hírneve csak nőtt. Ez messze a legnagyobb mennyiségben fogyasztott sörtípus a világon.

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

De mi az pontosan amit ma pilzeni típusú sörként iszunk?

A Groll által megalkotott pilsner varázsa nyílvánvaló volt: könnyű volt, telt ízű, tiszta, és jól fogyasztható. Ám ahogy a világot körbejárta, a sörtípus mutálódott, és a helyi körülményeknek megfelelően többféleképpen újraértelmezték. A helyi verziókat nagyban befolyásolják a felhasznált víz kémiai sajátosságai, a helyi klíma, az elérhető összetevők és a sörivók ízlése.

Az, hogy sör – csak így egyszerűen –, tulajdonképpen a világ nagy részén, így nálunk is valamilyen pilzeni típust jelent. Vizsgáljuk hát meg, mi volt a pilsner a kezdetekkor, és mivé vált az évtizedek során!

Folytatjuk!

 

A cikk a Beerandbrewing.com írása alapján készült.