Cikk megosztása
Január végén rendezték meg Budapesten a Central European Craft Brewers Conference-t (Közép-európai Craft Sörfőzők Konferenciája – CEBC), amelyen két napig minden a regionális craft sör piacról szólt, ráadásul Budapest kellős közepén.
A konferencia hopmestere Evan Rail volt, aki egy kaliforniai arc, aki már vagy tíz éve Csehországban él, és olyan helyekre ír az európai sörszituról, mint a The New York Times, a The Wall Street Journal, a Beer Advocate, vagy az All About Beer. Spoiler ide vagy oda, hamarosan jön vele egy jó kis interjú, itt a Beerporn.hu-n!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A másik, talán még ismertebb sörszaki Tim Webb volt, aki a kézműves sör múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt a nyitó előadásnak is felfogható szösszenetében. Webb, aki egyébként olyan könyveket írt, mint a Good Beer Guide Belgium, vagy a The World Atlas of Beer, arra a gondolatmenetre fűzte fel a mondandóját, hogy a 20. század a sör sikerét hozta a világban, hiszen kis, családi sörfőzdékből óriási cégek tudtak nőni és globális jelenség lett a sörfogyasztás, mégis ma a bort tekintjük a döntéshozók italának. Ennek pedig az az oka, hogy a sör tök unalmassá vált az uniformizált termékek miatt. Ám a Föld fordul, hiszen a sörkultúrák, a sörfőzdék és a sörstílusok száma soha nem látott mértékben növekszik, és a sörkedvelőknek egyszer sem volt még a világtörténelemben olyan jó dolguk, mint most: az ízkavalkád, a sokféleség, és helyi sajátosságok mentén válik egyre izgalmasabb itallá a sör, a craft főzdéknek pedig az a dolguk, hogy összefogjanak, és megmutassák az értékeiket a döntéshozó rétegnek.
Vajon igaza lesz-e Tim Webb-nek? Izgi, mi? Mindenesetre a konferencia további előadásai mind-mind arról szóltak, hogy akár így is lehet. Phil Lowry, aki nemzetközi szinten szintén igen ismert arc a craft sör világában, az elfeledett komlókról beszélt, másnap Michael Kiser, a Good Beer Hunting alapítója azzal nyitott, hogy mi mindent tanulhat a világ az USA sörforradalmából, Lana Svitankova, az ukrán Varvar Sörfőzde szóvivője a női sörivók könnyebb eléréséről tartott előadást, és így tovább.
A konferenciát – idén először – egy sörverseny is kísérte, ahol összesen 11 érmet osztottak. A versenyt Marek Kaminski, BJCP tanúsítvánnyal rendelkező sörbíra (Kingpin Sörfőzde, Lengyelország) vezette. Alapfilozófiájuk, hogy ha nem érzik indokoltnak, nem adnak minden kategóriában arany, ezüst és bronz érmeket, szóval ezért lehet, hogy valamely kategóriában hiányoznak bizonyos helyezések.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Íme a 2019-es European Craft Brewers Cup (ECBC) díjazottjai:
Bohemian Pilsner:
- Bronz: Pivo Microbrewery – Blondie
Búzasör:
- Ezüst: Hedon – Helmut
- Arany: Hedon – Winter Helmut
New England IPA:
- Bronz: Hop Hooligans – Game over
American IPA:
- Bronz: Mad Scientist – Jam 72
- Ezüst: Whitewater Brewery – Ewe Rebel
- Arany: Hedon – Indian Summer
Stout:
- Fehér Nyúl Sörfőzde – Stout
Porter:
- Bronz: Pelicon Brewery – Black Aurora
A verseny legjobbja:
- Pelicon Brewery – Black Aurora
Minden díjazottnak gratulálunk!